Dostupni linkovi

Dodeljene filmske nagrade "Zlatni globus"


Najboljim filmom po izboru stranih novinara akreditovanih u Holivudu proglašen je "Vavilon", meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Inaritua (Alejandro Gonzalez Inarritu) snimljen na pet jezika u četiri zemlje. Bio je nominovan u čak sedam kateogorija, a pobedio je u samo jednoj, ali onoj najvažnijoj. "Izgleda da nema veze na koliko jezika napravite film. Čini mi se da je jezik filma univerzalan", prokomentarisao je objavljivanje odluke žirija reditelj filma u kojem glavne uloge tumače Bred Pit (Brad Pitt) i Kejt Blanšet (Kate Blanchett).

Dodeljivanje nagrada "Zlatni globus" obično se smatra dobrim lakmusom za najveći spektakl – dodelu prestižnih Oskara, mesec i po dana kasnije. Ovog puta zlatne globuse je međutim pokupilo nekoliko potpuno "neholivudskih" odnosno atipičnih filmova, pa je utoliko trka za oskare posle noćašnje dodele Zlatnih globusa neizvesnija.

Jer ako je film koji je proglašen najboljom komedijom "Dreamgirls" (Devojke snova), sa još dobijene dve nagrade za najbolju žensku i mušku sporednu ulogu Ediju Marfiju i Dženifer Hadson (Jennifer Hudson), još unekoliko i uobičajen, to se ni u kojem slučaju ne može reći za neka od ostalih nagrađenih dela.

Zlatni globus za najbolju režiju dobio je Martin Skorseze (Scorsese) za film "Iščezao" (Departed), čovek kojem oskari migolje iz ruku već decenijama. Najboljim filmom na stranom jeziku proglašeno je američko-japansko delo "Pisma iz Ivo Džime" Klinta Istvuda (Clint Eastwooda), snimljeno na japanskom.

Od nagrada valja dodati da su za najbolje uloge u dramama nagrađeni Helen Miren (Hellen Mirren) za ulogu u drami "Kraljica" i Forist Vajteker (Forest Whitaker) za ulogu u filmu "Poslednji kralj Škotske" u kojem igra diktatora Idija Amina. Helen Miren nagrađena je i za ulogu u mini televizijskoj seriji "Elizabeta I". Za najbolju sporednu ulogu u mini seriji nagrađen je Džeremi Ajrons (Jeremy Irons).

Film "Kraljica" Stivena Frirsa (Stephen Frears), na temu događaja u britanskoj kraljevskoj porodici nakon smrti princeze Dajane, osvojio je još i nagradu za najbolji scenario.

Ako u nečemu nije bilo ni najmanjeg iznenađenja to je proglašenje najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu. Niko nije imao šanse pored Saše Barona Koena (Sacha Cohen) za ulogu u komediji "Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavnoj naciji Kazahstana". Saša Baron Koen rekao primajući nagradu da mu je uloga sveprisutnog televizijskog reportera Borata iz jedne tranzicione zemlje promenila život.

Dodela je prvi put i nagrada za animirani film. Dobila je Diznijeva animacija "Automobilčići" (Cars).
Počasna nagrada za životno delo dodeljena je Vorenu Bitiju (Warren Beatty).
XS
SM
MD
LG