Dostupni linkovi

Ponovo kampanje, a smrad još veći


Nikola DŽAFO, slikar iz Novog Sada

Subota, 6. januar 2007.
Uz pripreme za slavlja i praznike u Srbiji koji su počeli još 19. decembra (Sveti Nikola, katolički Božić, Nova godina), stigla je i treća nedelja kako se ništa (sem praznika) ne dešava. Danas je opet Badnje veče, sutra Božić, zatim Sveti Stevan, srpska Nova godina, Sveti Vasilije, Sveti Jovan, a Sveti Sava će dovršiti srpsko praznično stanje. Ključni momenat je što u tim danima, 21. januara, treba da se održe izbori. U dilemi sam da li je zakazivanje izbora u okrilju svetaca slučajnost ili se to zaziva pomoć nebesa. Na zemlji, opšti utisak je strah i zabrinutost političara da li će glasači prepoznati važnost trenutka i svoju ulogu, poslušno se odazvati u dovoljnom broju i okrenuti novi list srpske istorije odnosno omogućiti pokret u svetlu budućnost.
Ovakvo stanje podseća me na ranu jesen 2000. kada sam se „radi animiranja neaktivne i demoralisne populacije svih uzrasta, buđenja glasačke svesti i podsticanja da se izađe na izbore“ uključio u predizbornu kampanju i sa Led artom krenuo u akciju „Mrdni dupetom“ (Pusti glas – štetno je uzdržavati se). „Smrdi ali začepite nos, stavite štipaljke, ne dišite ali glasajte.“ I glasalo se bez obzira na vonj. Prošlo je šest godina. Ništa se nije promenilo. Ponovo se vode kampanje i podstiču glasači bez obzira što je smrad još veći.
Najbolje da počnem od početka. Godine 2000. vratio sam se u Novi Sad - rodni grad, nastanio u Petrovaradinu, u delu koji se zove Stari Majur, u ulici koja sada nosi ime Koste Nađa, jer se tu rodio general nekadašnje Jugoslovenske armije. Ova ulica, otkako pamti samu sebe, zvala se Frankopanska, sve do sredine devedesetih kada su joj promenili naziv.
U dvorištu imam Pančićevu omoriku koju ukrašavamo svake godine. Danas imam zadatak da popravim kineske lampice da ponovo zasvetle, da upalim kaljevu peć, treće je rad u kuhinji. Nikad teže nisam upalio peć, kineske svetiljke nisu proradile (ne znam da li se to može tumačiti kao loš znak), u kuhinji sam bio uspešan.
Život ne može da čeka! Glavu gore Srbijo! Od nas zavisi! Stručnost iznad politike! Da nam danas bude bolje! Živela Srbija! Nisam siguran da li ću na ove izbore uopšte izaći.

Nedelja, 7. januar
Planiramo da idemo u šetnju. Dok ne krenemo, koristim priliku da rekapituliram šta je u prošloj godini urađeno a šta nije, ko sam, gde radim, šta radim. Uvek mi je najteže da definišem vlastitu poziciju u okviru posla kojim se bavim. Da li sam prvi među jednakima u „zajednici za zdravstvo u kulturi i umetnosti“ u velikom projektu Multimedijalnog centra Led art koji smo nazvali Art klinika. Osnovana je krajem 2002. u Novom Sadu kao ogovor na bolesno društvo u kome živimo, s uverenjem da umetnost može da leči i menja svet. Do danas, ni jednog trenutka bez problema, u ovom podrumu odvijaju se izložbe, performansi, „Večernji akt“ – javni časovi crtanja, projekcije video radova i filmski programi, predavanja, tribine, radionice... Aktivna je Šok galerija, najmanja na Balkanu – galerija za jednog posetioca, koja promoviše svežu i provokativnu umetnost. Art klinika pokušava da ohrabri pre svega mlade stvaraoce da nađu vlastiti put kroz svet umetnosti i svet u kojem živimo... Umetnost je ovde još uvek u podrumu, doslovno i figurativno a dobra kulturna politika je misaona imenica.
Od kuće do Art klinke ima pola sata pešačenja, ili tri autobuske stanice, ili minimalna tarifa ako se ide taksijem. Najčešće koristim treću opciju. Nisam ljubitelj gradskog prevoza a novosadske ulice, zbog gustog saobraćaja, nisu prijatne za šetnju.
Put nas u večernjim satima vodi u podgrađe i na Tvrđavu. „Grad“, kako podgrađe zovu starosedeoci Petrovaradina (za Novi Sad govori se „preko“), izgleda jako tužno. Gradsko osvetljenje škilji, nekada divne zgrade potpuno su oronule; na jednoj kući tik do crkve Svetog Jurja još prošle godine obrušila se fasada. Oluk i dalje visi i preti da prolaznicima padne na glavu. Sa Tvrđave gledam svetla Novog Sada. Nismo prelazili „preko“.

Ponedeljak, 8. januar
Od ponedeljka se očekuje previše. To je kao nekakvo nepisano pravilo: sve počinje ili se sve odlaže za ponedeljak. Ovo je pravi dan za akciju. Ipak, ovaj ponedeljak nije kao ostali. U Srbiji je i ovaj dan (za neke) praznični. Mnogi slave drugi dan Božića. Priznajem da sam očekivao da ću se lako izvući iz praznične letargije, iskoristiti energiju ponedeljaka i doznati ishod problema sa Poslovnim prostorom, koji je ušao u treću godinu. Radim sve što nalažu pravila za ponedeljak. Ipak odustajem i sve odlažem za utorak. Koristim pomanjkane akcije da bih objasnio suštinu našeg problema sažetog u pismu koje smo uputili Maji Gojković, gradonačelnici Novog Sada, 20. јулa 2006:
Поштована госпођо Гојковић,
Ово писмо упућујемо са жељом да се коначно, и у потпуности, реши проблем радног простора у улици Грчкошколска 5, који је Град дао на коришћење Мултимедијалном центру „Лед арт“.
После препоруке коју сте Пословном простору упутили прошле године, до сада смо успели да урадимо следеће:
– Дана 13. јула 2006. године, петочлана комисија Пословног простора, проценила је вредност сакупљене колекције слика 14 аутора блиских Арт клиници.
Закључено је да ће дуг за 2004. годину, у износу 1.684.895,00 динара, са припадајућом каматом и трошковима поступка, тиме бити „покривен“.
– Вашом препоруком Управном одбору ЈП „Пословни прстор“ од 30. децембра 2005, Мултимедијални центар „Лед арт“ ослобођен је обавезе плаћања закупнине за коришћење пословног простора за 2005.
Остаје:
– Да се Молба ММЦ „Лед арт“ упућена Вашем Кабинету путем Управе за културу, дана 6. септембра 2005. повољно реши, односно да ММЦ „Лед арт“ буде ослобођен плаћања закупнине за 2006.
– Да примите на разговор представнике ММЦ „Лед арт“ поводом иницијативе за опстанак Арт клинике и склапања новог уговора са ЈП „Пословни простор“
Uveče sam se vozio biciklom od mosta do mosta. Oba je napravio Slobodan Milošević posle bombardovanja 1999. Jedan je ružan a drugi se raspada. Podgrađe je pusto. Nigde nikoga. Ni večeras nisam prelazio „preko“.

Utorak, 9. januar
Osećaj me nije prevario: utorak je uspešno zamenio ponedeljak. Imam jedan predlog: sedmicu treba skratiti i izbaciti ponedeljak: manje dana – efikasnost veća.
Telefonom zovem gospođu Ljubicu Kozarev iz Poslovnog prostora. Za mene ima lepe vesti. Čini mi se kao da me tapše po ramenu dok izgovara: „Džafo, dug za 2004. godinu je storniran, pobrinite se za 2006.“ Komentar nije potreban.
Napokon prelazim „preko“. U 18 časova sastanak sa Zoranom Bulatovićem, mladim slikarem. On je jedan od nagrađenih u projektu „Perspektive“ koji Art klinika organizuje već pet godina. Promovišu se najmlađi stvaraoci i pruža im se šansa za nekakav početak. Dogovaramo se o samostalnoj izložbi u Šok galeriji za 23. januar.
U 20 časova sastanak sa glumcima Pozorišta mladih koji su u štrajku već treći mesec: od 42 zaposlena 24 su u štrajku, 30 je potpisalo zahtev za smenu direktora, od 20 glumaca 17 štrajkuju. Ovo je naša druga poseta štrajkačima. Prvi put bili smo kod njih pred novu godinu kada smo, kao podršku, realizovali grupni portret za ispunjenje svih želja u 2007. Sada smo došli da se dogovorimo o izložbi o štrajku. Odredili smo tremin, predložili naziv izložbe „Biografija protiv biografija“ i plan akcija uoči izložbe: konferencija za štampu i šetnja. Štampaćemo plakat i razglednice. Neophodno je da se pripremi konačan spisak štrajkača, njihove fotografije i biografije.

Sreda, 10. januar
Pre podne: Sastanak u Galeriji Matice srpske povodom učešća Art klinike u Noći muzeja, koja će se održati 18. maja. Ove godine, pored Beograda, u ovoj manifestaciji učestvuju Novi Sad, Niš i Kragujevac. Sastanku prisustvuju 11 žena i ja! Divno!
Popodne: sastanak redakcije knjige: „Art klinika – prva petoletka“. Ovo je godina teorijskog utemeljenja i sumarum petogodišnje aktivnosti At klinike. Ukratko: http//:www.ledart.org.yu

Četvrtak, 11. januar
10.30. U „Tetrebu“ sastanak (kafa) sa Jovanom Gverom, direktorom Studentskog kulturnog centra Novog Sada. Zadatak nam je da sačekamo majstora Srećka i ekipu koji u Art klinici treba da postave zid „ala kovano gvožđe“ - motivi sa crteža Kirhnera i Hekela. U pripremi je treš art galerija i knjižara. Sam naziv dovoljno je rečit. Tu ćemo pokušati da ostvarimo najbolju ponudu slika, crteža, plakata, razglednica, stripova, majica, CD-a...
Od silnih sastanaka zaboravio sam da kupim hranu za naše mačore, Šandora i Žukova. S pravom će se naljutiti.

Petak, 12. januar
Ovih dana iz svemira se iznenada pojavila Meknotova kometa. Vidi se i golim okom. Pojava komete uvek je označavala velike događaje a neki su joj pripisivali nesreću. Ne znam šta nam donosi ova kometa. Nadam se da je blagonaklona.
XS
SM
MD
LG