Dostupni linkovi

Otkud sudiji kuća od 400 kvadrata?


Komentarišući vijest da je Hrvatska za zgradu diplomatskog predstavništva u Podgorici zakupila vilu Mladena Vukčevića, predsjednika Ustavnog suda Crne Gore, Vanja Ćalović, koordinatorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, za naš program kaže da to pokreće mnogo pitanja jer se, kako tvrde u toj organizaciji, radi i o nelegalnom objektu:

„Naravno, prvo pitanje koje se postavlja, a to je da li je moguće da je predsjednik Ustavnog suda od svoje plate koju dobija kao i sve ostale sudije, uspio da sagradi onoliku kuću? Od svoje zarade zajedno sa svojim ocem koji je od svoje penzije jedino mogao da doprinese kući? Međutim, pitanje koje se postavlja je kako je gospodin Vukčević uspio da sagradi kuću zahvajujući zaključku gospodina predsjednika Opštine Podgorica, kako je moguće da se podaci o toj kući u zvaničnoj dokumentaciji u katasteru razlikuju od onoga što gospodin predsjednik Ustavnog suda govori u javnosti i kako je moguće da je takva očigledno nezakonito izgrađena kuća mogla biti izdata i to od strane predsjednika Ustavnog suda jednoj ambasadi.“

Prema zvaničnim podacima, sporna kuća koja se vodi na Mladena Vukčevića i njegovog oca površine je 411 metara kvadratnih i nalazi se u podgoričkom naselju Tološi. Blagota Mitrić, bivši predsjednik Ustavnog suda, kaže da se sa formalno pravnog aspekta dilu koji je napravio Mladen Vukčević ne može ništa prigovoriti, jer svaki građanin ima apsolutno pravo raspolaganja na privatnom svojinom. Ako se izuzme pravna dimenzija, Mitrić kaže da je vijest o izdavanju Vukčevićeve kuće doživio kao šokantnu iz više razloga:

„Ako tako jedan visoki funkcioner izdaje svoj dio kuće u zakup, to znači da on ne može sa državnom platom da živi, da mu je to nekakav dodatni izvor prihoda, a s druge strane mi pokazuje da se tako na jedan vrlo grub i neprimjeren način srozava funkcija toga čovjeka, ako to stvarno nije iz socijalnih razloga. I treća stvar, meni je lično najviše pored ove dvije činjenice koje sam rekao začudio izgled kuće i vrijednost kuće sadašnjeg predsjednika i to je prosto nevjerovatno da je to mogao napravit od svojih prinadežnosti, ali u to ja ne ulazim. Možda je dobio na kladionici, možda je dobio na lutriji u to se ne ulazi. To je privatna svojina i privatna svojina je svetinja.“

Kako se navodi na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, mjesečna plata predsjednika Ustavnog suda iznosi 504 eura. Njegova supruga ima platu od 200 eura, dok se njihovo troje djece vode kao nazaposleno. Vukčević, kako je navedeno u prijavi, vozi Jugo 55 star skoro dvije decenije. Predsjednik Ustavnog suda Mladen Vukčević, koji je skupa sa ocem vlasnik zdanja od preko 400 kvadrata, danas nije bio dostupan, tako da nijesmo uspjeli dobiti njegov komentar na ovu temu.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG