Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Američki predsjednik George W. Bush sinoć je u govoru naciji prihvatio "odgovornost za greške" do sada učinjene u Iraku, te objavio kako će u tu zemlju biti upućeno dodatnih 21.500 američkih vojnika, koji će zajedno s iračkim snagama pokušati obuzdati sektaško nasilje.
Osima jačanja američkih snaga u Bagdadu i pokrajini Anbar, najavio je i novo jačanje američkog vojnog prisustva u regiji s upućivanjem treće borbene grupe sa nosačem aviona u Perzijski zaljev i razmještajem protivraketnih sistema Patriot u prijateljskim zemljama regije.
Demokratska stranka odmah je oštro kritikovala odluku predsjednika da u Irak pošalje nove trupe, osuđujući je kao "ratnu eskalaciju" i upozorivši kako to nije promjena koju su Amerikanci tražili na posljednjim izborima, te umjesto toga pozvala na povlačenje američkih vojnika iz iračkog "građanskog rata".
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG