Dostupni linkovi

Interesno interesiranje vlasti za Rome


"Ma ista stvar kao i svake godine. Pred izbore dođe se, malo se poslika, dođe gospođa Kosor, podjeli paketić za par kuna i sve završi na tome. I opet ostaje ista priča. Plinarsko naselje ostaje do daljnjeg kao što je uvijek i bilo. Curi na sve strane, kanalizacija nikakva, voda se možda i miješa sa kanalizacijom, krovovi nam kisnu, vlaga."

"Niko o nama ne vodi računa. Nije u redu. Niko se za nas ne bori. Mi smo ko štakori. Treba da imamo Roma zastupnika da bude u Saboru. Svi kradu. I bijeli i crni kradu."

Kako bi Romi preživjeli da nema starog željeza?

"Krali bi, kao što smo krali i prije. Ali ovi bijeli sada više kradu. Kradu milione. Mi krademo kokoši, sjeno, krademo za preživljavanje, ali ovi sve kradu."

"Pred izbore nam daju pomoć. Nisu nama potrebni makaroni, nego rješavanje stambenog pitanja. Vlaga je prevelika. Djeca nam bolesna. Potreban nam je krov nad glavom da djeca mogu ići u školu, u vrtić, da se mogu učiti. Kada su izbori dođe Bandić, dođe Kosorica, a sljedeće će sigurno Šeks."

"Da smo psi, sigurno bi dobili neko utočište, a pošto smo Cigani, ne možemo ništa dobiti. Nama treba krov nad glavom da imamo gdje djecu okupati, da nam bude toplo, a ne da živimo u vlazi i u smradu gdje hodaju štakori. U ljeto smo našli zmiju. Šta da nam zmija ugrize dijete? Ili štakor? Nemamo ni zdravstveno. Ništa nemamo."

Potpredsjednica vlade i predsjednica vladinog Povjerenstva za praćenje Nacionalnog programa za Rome, Jadranka Kosor, ne slaže se s tako drastičnim ocjenama, ali priznaje da još puno toga treba učiniti u rješavanju problema i romskih naselja u Hrvatskoj:

"Što se tiče ovog naselja, sigurno je da hitno grad Zagreb mora krenuti u rješavanje. Inče, kada se dolazi u romska naselja, bilo gdje u Hrvatskoj, uvijek su to veliki problemi, ali mislim da smo neke stvari ipak počeli pomicati. U Međumurskoj županiji možemo reći da su vidljivi rezultati u tri godine."

Romi iz zagrebačkog Plinarskog naselja, na čijem ulazu velikim slovima piše "Dobrodošli u pakao", te pomake zasad ne osjećaju:

"Rekli su da moraju negdje naći zemljište koje je državno, da bi nam ga dali na otkup po kunu. Mi to očekujemo. Ali nikako da ga pronađu. U cijeloj Hrvatskoj nigdje zemljišta nema. Ko lutalice smo. Mislimo gdje će nas baciti, gdje ćemo se seliti. Zima dolazi. Na televiziji pričaju da će se boriti za Rome, da će nešto praviti, a od toga ništa. Kao da smo izgubljeni."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG