Dostupni linkovi

Sprema se smjena ministra unutrašnjih poslova RS?


Pojedini mediji navode kako bi Čađo trebao biti smijenjen zbog svojih bliskih veza sa haškim bjeguncem Stojanom Župljaninom i uopšte zbog slabih rezultata u saradnji sa Haškim tribunalom.

Portparol kancelarije Visokog predstavnika Mario Brkić nije potvrdio, ali ni demantovao mogućnost smjene Čađe:

«Ured visokog predstavnika nikad ne komentira pojedinačne slučajeve. Visoki predstavnik je jasno stavio do znanja da je saradnja s Haškim tribunalom oblast u kojoj će se koristiti bonska ovlaštenja, a OHR blisko sarađuje s Haškim tribunalom."

Čađo je demantovao da ima bilo kakve veze sa Župljaninom, te da je dio mreže podrške tom ili drugim haškim optuženicima u bjekstvu. Kazao je kako Župljanina nije vidio od 1998. godine kada se slučajno sa njim sreo na putu za manastir Hilandar u Grčkoj.

Direktor Policije RS-a Uroš Pena danas je kazao kako se čini sve na pronalasku ne samo Župljanina nego i svih preostalih sa haške liste, te da ne stoje ni primjedbe da Ministarstvo na čelu sa Čađom pokazuje slabije rezultate nego kada je ministar bio Darko Matijašević, za čijeg je mandata Haškom tribunalu isporučeno 14 optuženika za ratne zločine:

«Što se tiče saradnje, ona postoji. Vjerujte mi da su haški istražioci koji sjede u našim prostorijama zadovoljni našim radom. Što se tiče odnosa ranijih policijskih struktura, vi znate ko je tad bio sve na slobodi, znate ko je ostao. Nije isto porediti nešto kad su u pitanju lica sa haške optužnice ranije - koja su bila u RS-u, koja su se lako dala locirati itd. - i današnja. Ovo su ostali najtraženiji haški optuženici i tu je malo veća problematika nego što mi mislimo.»

Uz Čađino, pomenuto je i ime predsjednika RS-a Milana Jelića, čija bi smjena bila odgovor međunarodne zajednice na političku klimu koju u Bosni i Hercegovini stvara Milorad Dodik. Jelić smatra da su medijski najavljene smjene čista izmišljotina:

«Mislim da je to želja pojedinaca, pojedinih formalnih i neformalnih grupa, prije svega u Federaciji BiH. Neću da kažem da ne postoji i na prostorima RS-a, ali sve ovo do sada što sam radio, govorim u svoje ime, radio sam u skladu s Ustavom i sa zakonima i ne vidim nikakvog razloga za bilo kakvo korištenje bonskih ovlaštenja.»
XS
SM
MD
LG