Dostupni linkovi

Finalni predlog statusa u martu


Branka TRIVIC, Ljudmila CVETKOVIC, Gëzim BAXHAKU

DURLO: Mi nećemo da otkrijemo sadržaj tog predloga sve dok ne bude prezentovan dvema stranama u pregovorima. To znači da ćemo mi sa tim predlogom najpre upoznati Prištinu i Beograd - i to odmah posle 21. januara. Tek tada možemo komentarisati sadržaj predloga.

RSE: Da li smatrate da će biti još prostora za pregovore između Beograda i Prištine? Vlada u Beogradu smatra da pregovori treba da se nastave. Kako Vi, odnosno, gospodindin Ahtisari, gledate na to pitanje?

DURLO: Rekao bih da su nam poznate pozicije obeju strana. U Beogradu žele nastavak pregovora, a u Prištini ne žele ni da čuju o daljim pregovorima. Ono što mogu reći jeste da ćemo predlog dostaviti obema stranama i da svakako očekujemo njihove primedbe i komentare na taj predlog dokumenta. Šta ćemo raditi nakon što one dostave svoje komentare i primedbe - ostaje da se vidi, ali to će svakako zavisiti i od sadržaja tih primedbi i sugestija.

RSE: Kada približno očekujete da će buduće rešenje za Kosovo biti na stolu?

DURLO: Teško je reći. To će svakako zavisiti od Saveta bezbednosti, naravno. Odmah posle 21. januara poslaćemo obema stranama predlog, onda će uslediti njihove primedbe, a koliko dugo će taj proces trajati ne možemo znati. Nakon te faze, poslaćemo finalni predlog – koji će ili sadržavati amandmane ili ne – generalnom sekretaru UN-a. Nakon toga, više ništa neće zavisiti od nas. Razume se, generalnom sekretaru će trebati neko vreme da taj dokument dostavi Savetu bezbednosti UN-a. U ovoj fazi predlog će postati zvanični dokument Ujedinjenih nacija koji treba da bude preveden na sve službene jezike UN-a. Koliko će taj proces trajati – ne mogu reći. Onda će otići na Savet bezbednosti, a u tom stadijumu zavisiće od predsedništva Saveta bezbednosti koji stepen prioriteta će tome dati.

RSE: Ipak, da li je mart mesec realističan termin da se pojavi dokument o budućem statusu Kosova?

DURLO: To ne mogu reći. Ono što mogu da kažem jeste da je realno očekivati da predlog u martu bude u Njujorku. A da li će dotle biti izdiskutovan u Savetu bezbednosti – to ne zavisi od nas. Dakle, čini mi se da je realno da će finalni predlog statusa biti u Njujorku.

* * * * *

U Beogradu je za vlast i političke subjekte neprihvatanje bilo kakvog oblika nezavisnosti za Kosovo jedini mogući odgovor na takvo rešenje, dok analitičari takav stav tumače unutrašnjim političkim potrebama i izbornom kampanjom. Ipak, na pisanje bečkog dnevnika o nadziranoj nezavisnosti oštro je reagovala samo Vlada, a predsednik Srbije ne želi da komentariše navode medija dok međunarodni pregovarač Marti Ahtisari ne predstavi svoj plan za Kosovo.

Zvaničnici u Beogradu još jednom su ponovili da svaki predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija o statusu Kosova mora da uvaži granice Srbije. Taj stav saopštio je ministar za državnu upravu Zoran Lončar nakon sednice Vlade Srbije a povodom pisanja bečkog lista Die Presse da će Ahtisari predložiti nadziranu nezavisnost:

“Ako se Ahtisari tajno iza leđa Srbije dogovorio sa albanskim separatistima o nekoj nezavisnosti Pokrajine, takav predlog za Srbiju je ništavan, nelegitiman i nelegalan. Povelja UN i Ustav Srbije su jasni. Oni glase da je Kosovo i Metohija neotuđivi i sastavni deo Srbije.”

A dok predsednik Srbije Boris Tadić ne želi da komentariše pisanje štampe, premijer Voojislav Koštunica je navode bečkog lista shvatio kao Ahtisarijeve reči. Koštunica je rekao da Ahtisarija nije video pola godine, te da mu nije jasno sa kim je Ahtisari za to vreme pregovarao i kako je došao do ovog predloga:

“Sa Beogradom nije bilo nikakvog kontakta, nikakvih pregovora kada je reč o pregovorima na vrhu sa Ahtisarijem i to je ono što zabrinjava. Pregovori koji su vođeni u Beču podsećaju na lošu pozorišnu predstavu i Srbija u takvoj predstavi neće da ima ulogu statiste.”

Predsednik Srbije Boris Tadić ostao je, pak, uzdržan nakon pisanja štampe o nezavisnosti Kosova, rekavši da ne želi da govori o hipotetičkim predlozima:

“Kada bude bilo šta izvesno o predlogu Ahtisarija, onda ću govoriti. Nemam prava da nagađam. Da li mislite da ću ja da govorim o hipotetičkim predlozima? Moramo da budemo veoma pažljivi, da vidimo kakav će biti predlog a ne da kažemo šta bi bilo kad bi bilo.”

Zvaničini Beograd dalje, za razliku od Prištine, i nakon Ahtisarijevog predloga rešenja za Kosovo očekuje nastavak pregovora. Slobodan Samardžić, član beogradskog pregovračkog tima i savetnik srpskog premijera;

“Mora da počne pregovaranje oko ili povodom tog njegovog predloga, ali taj predlog mora biti sadržinski dovoljno širok sa aletrantivama da bi bilo elemenata za pregovaranje i da bi tek u takvom normalizovanom pregovaračkom procesu bilo moguće naći rešenje koje bi zadovoljilo i albansku i srpsku stranu.”

Za Dušana Lazića, iz Foruma za međunarodne odnose, najave kako bi mogao da izgleda Atisarijev predlog mogu da budu dosta realne, odnosno da se rešenje za status traži u nekoj vrsti ograničene nezavisnosti ili nezavisnosti pod jakim uticajem međunarodne zahednice. Što se tiče odgovora Vlade Srbije na rešenje koje bi moglo podrazumevati bilo koju vrstu nezavisnosti Dušan Lazić kaže:

“To reagovanje u ovom momentu ima pre svega predizborni karakter i namenjeno je unutrašnjim političkim potrebama uoči izbora. Takvo reagovanje međutim, ne bi imalo nekog šireg međunarodnog uticaja u smislu promene statusa Kosova. Takvo reagovanje, ukoliko bi do njega došlo, dovelo bi Srbiju u dosta nezgodan položaj i teško bi se moglo protumačiti da je to u interesu Srbije i naroda.”

* * * * *

Pregovaračka ekipa Kosova je u petak ocenila da Priština treba da da jedinstven odgovor na predlog posrednika za razgovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija u vezi sa konačnim statusom Kosova.

Posla sastanka, rukovodilac Pregovaračke ekipe Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da ne očekuje nove razgovore sa Beogradom u vezi sa predlogom rešenja statusa. On je istakao da će, nezavisno od ponašanja drugih, zvanična Priština koordinisati svoje delovanje koje treba da bude jedinstveno. On je rekao da se na današnjem sastanku razgovaralo o narednim koracima koje treba preduzeti kao što su izrada novog ustava Kosova, utvrđivanje državnih simbola i održavanje izbora nakon utvrđivanja statusa:

«Razgovarali smo o značajnim temama u kojima treba da ubrzamo korake, oko pitanja delovanja u vezi sa ustavom Kosova u skladu sa onim što smo rekli ranije, bez zapostavljanja Parlamenta Kosova, o procesu izbora i davanja naše vizija koji će sistem izbora biti najprihvatljiviji, kao i o pitanjima državnih simbola Kosova.»

Predsednik Demokratske partije Kosova Hahim Thaqii je kazao kako očekuje da će predlog Ahtisarija biti u saglasnosti sa političkom voljom građana Kosova i istakao da bi stav predstavnika Kosova treba da bude jedinstven u vezi sa predlogom:

«Mi smo predložili što brže postizanje političkog sporazuma poltičkih partija koje su deo pregovaračke ekipe, a u okviru toga i oko paketa rešenja statusa od strane predsednika Ahtisarija i odgovora na predloge od strane institucija i političkih subjekata Kosova, kako bi smo imali jedinstven stav.»

Za očuvanje jedinstva se založio i predsednik Reformističke partije ORA, koji je rekao da će izazov za predstavnike Kosova biti predaja predloga Ahtisarija stranama u pregovorima i stavovi koje će Kosovo zauzeti u vezi sa njim:

«Svi smo mi za očuvanje jedinstva, sversni smo da imamo velike izazove pred nama. Prvi izazov je upravo predaja predloga Ahtisarija, načina odgovora na to i naredni koraci. Međutim, to je jedan od izazova, o svim drugima izazovima treba postići jedinstvo jer sve na Kosovu je deo statusa.»

I dok članovi Pregovaračke ekipe Kosova nisu hteli da komentarišu poslednje izjave visokih zvaničnika Beograda da je za njih svaki predlog Ahtisarija koji podrazumeva nezavisnost ništavan, nelegitiman i nelegalan, portparol premijera Kosova Ulpiana Lama je za naš program kazala da je problem Boegrada kako će se ponašati u tom slučaju:

„To nije naš problem. Mi smo od početka kazali da ovo nije proces pregovora između Prištine i Boegrada, već se radi o komunikaciji između Prištine i Beograda sa međunarodnom zajednicom. Strana sa kojom treba da razgovara Beograd je međunarodna zajednica. Što se nas tiče, postoji faktičko i rekla bih i skoro i pravno stanje nezavisnosti Kosova zbog uloge koju ovde ima UNMIK.“
XS
SM
MD
LG