Dostupni linkovi

RIM / NJUJORK / BAGDAD


Italija je objavila da je nakon pogubljenja bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina pokrenula u Ujedinjenim nacijama inicijativu uvođenja moratorijuma na izvršenje smrtne kazne u čitavom svetu.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun je u međuvremenu dao prvu javnu izjavu o pogubljenju Sadama Huseina. Na pitanje novinara da prokomentariše izvršenje smrtne kazne novi čelnik Svetske organizacije, koji je na dužnost stupio na Novu godinu, izjavio je da je Husein "počinio grozne zločine i neopisiva zverstva nad svojim narodom" i da države imaju pravo da primenjuju smrtnu kaznu.
Predsednik Iraka Džalal Talabani, koji je protivnik smrtne kazne, rekao je u prvom javnom nastupu u vezi sa pogubljenjem Sadama Huseina da se "držao po strani" i da "nije uticao na odluku Visokog krivičnog suda".
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG