Dostupni linkovi

Snimak smaknuća podigao tenzije u Iraku


Sporni snimak se drastično razlikuje od onog kojeg je iračka vlast ozvaničila na dan vješanja Sadama Huseina 30. decembra– tada je na državnoj televiziji prikazana slika bez tona. Međutim, video i tonski zapis sa mobilnog telefona svjedoči o uvredama i poruzi koje su osute na Huseina dok se suočavao sa smrću.

Na početku snimka jedan od prisutnih izvikuje ime radikalnog Shii'itskog klerika
Muqtade al-Sadra. Drugi glas slavi Muqtadovog ujaka, Muhammada Bakr al-Sadra, osnivača Shia Al-Da'wah partije, kojeg je Husein pogubio 1980. Uzvici se pretvaraju u osvetničke poruke – "krv za krv", dok Husein svoje dželate pita smatraju li to hrabrošću. Neko od prisutnih je potom pozvao na mir, a osuđenik je izgovorio ime Alaha, prije nego se omča zategla.

Glasovi:

"Idi u pakao!"
"Molim vas, nemojte. Ovaj čovjek treba da bude obješen, Preklinjem vas, prestanite"
"Nema Boga do Alaha", čuju se glasovi.

Ovaj snimak je pojačao osude dijela iračke javnosti koji smaknuće Huseina smatraju ličnom osvetom shitskih religijskih partija koje danas preovladavaju u iračkoj vladi. Podsjetimo, Husein je zvanično pogubljen zbog zločina protiv Iračkog naroda, osuđen u sudskom procesu o masovnom ubistvu 148 civila Shiita, u mjestu Al-Dujayl, nakon što je pokušan atentat na njega. Drugo suđenje je Sadama teretilo za masovno ubistvo Iračkih Kurda tokom 80-ih godina prošlog vijeka.

Izvršenje smrtne kazne na d Sadamom Huseinom izazvalo je ogorčenje u djelovima zemlje gdje zivi većinsko sunitsko stanovništvo. Hiljade njegovih sljedbenika neprekidno stižu u Sadamovo rodno mjesto, selo Avdzza u blizini Tikrita. Za njih je Husein mučenik čija smrt mora biti osvećena.

"U ime vođstva Ba'ath partije, osuđujemo ovaj kriminalni akt nad našim liderom, vođom Arapske nacije, Al Mujahid, mučenikom Sadamom Huseinom., Mi ćemo osvetiti našeg voljenog vođu”, kaže jedan Iračanin.

Snimci vješnaja Sadama Huseina pojačali su odbojan stav Iračana i prema američkim snagama, jer mnogi u Bagdadu smatraju da je smaknuće Huseina bio američki način kojim bi se ponizili muslimani. Sjedinjene Države negiraju da imaju bilo kakvog učesća u tajmingu izvršenja smrtne kazne. Britanski "The Daily Telegraph" citira jednog iračkog zvaničnika koji tvrdi da je američki ambasador u Bagdadu želio da odlozi izvršenje kazne za dvije sedmice, no iračka vlada ga je, navodno, ignorisala.

Sve ovo se dešava uoči očekivanja da američki predsjednik Džordž Buš objavi novu strategiju prema Iraku, koja će, prema pisanju medija, povećati broj postojećih američkih trupa od 140.000 za još 20.000-30.000 vojnika. Studijska grupa za Irak nedavno je preporučila Bijeloj kući da svoje borbene trupe postepeno izvuče iz direktnih sukoba i pretoči u snage podrske, koje bi jedine ostale u Iraku nakon prvog kvartala 2008. godine.
XS
SM
MD
LG