Dostupni linkovi

Gledamo televiziju i to je doček Nove Godine


Naš sugovornik pripada generaciji koja je veći dio svog vremena za veselje potrošila danas na gradskim trgovima, na kojima su se spontane klape opraštale od 2006. godine. Gradski trgovi su večeras puni, ponuda je bogata. U Zagrebu pjevaju novo-valovci na čelu sa Jurom Stubljićem i Filmom, te Prljavim kazalištem. U Osijeku je Vana, u Rijeci Let3, u Dubrovniku Giboni, na Hvaru Magazin, u Makarskoj Psihomodopop, a u Splitu Gego, te Marijan Ban:

"Želim puno zdravlja svima, a ovim putem bih molio sve ljude koji imaju višak novaca da ih ne troše usvajanjem ergela, automobila ili brodskih flota, već da dio novca odvoje u humanitarne svrhe. Puno mirnije će i ljepše spavati, ako to naprave."

Poglavarstvo Splita je svoje sugrađane počastilo glazbom za 170 tisuća kuna, dok je Zagreb, na Trgu Bana Jelačića, potrošio 1,5 milijuna kuna, skoro 200 tisuća eura. Ali, zato je u Splitu najskuplji doček. Novogodišnja večera u nedavno obnovljenom hotelu Le Meridien Lav, uz pjesmu Miša Kovača, Tereze Kesovije i Trija Gušt stoji 1500 kuna, skoro 200 eura. Za te novce i djeca će biti zbrinuta, kaže nam koordinatorica novogodišnjeg programa, Branka Milišić:

"Osmišljen je program sa mađioničarima i sa klaunovima. Biće postavljeni i krevetići za djecu tako da će djeca, nakon određene kasne ure, kada su već malo umornija, moći i prispavati. Za njih će biti priređeno i kino."

U hrvatskim hotelima večeras se nalazi oko 40 tisuća ljudi. Četverodnevni aranžmani kreću se do 2000 kuna, manje od 300 eura. Nepoznat je podatak koliko Hrvata Novu Godinu čeka u inozemstvu. "Platežna moć nije uvjet za odlazak vani", kaže nam direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija, Maja Stanić:

"Uglavnom se, ono što je bilo ponuđeno, prodavalo dobro, bilo to ili jako skupo, ili jeftino. Pod te jeftinije novogodišnje aranžmane spadaju putovanja autobusom u obližnje velike gradove, u Budimpeštu i Beč."

Oni koji ostaju u zemlji, sve više traže zabavu u takozvanom seoskom turizmu. Zašto, objasnila nam je Aleksandra, kći vlasnika restorana Kezele u Šumećanima, na putu od Zagreba prema Bjelovaru:

"Gosti prvenstveno kod nas dolaze zbog domaće hrane i domaćeg pića. Sami proizvodimo svoju rakiju, likere i vina. Za doček ćemo praviti naša tradicionalna predjela: gibanice, zeljanice, kiflice, hladetinu, domaće čvarke, šunku, sireve. U prvoj večeri serviramo teletinu ispod peke i punjene pureće odreske. Za drugu večeru imamo odojka, francusku salatu i punjene pureće medaljone. Nakon te večere, oko tri sata u jutro, gostima poslužujemo srneći gulaš."

To sve, uz tamburaše i kuhano vino, košta 450 kuna, ili 60 eura.

Na koncu, onima kojima su bučne zabave daleko od njihovih domova, bilo zato što za njih nemaju volje, ili se žele oduprijeti nametnutoj potrošnji, ili jednostavno nemaju novca, posebno njima na poklon šaljemo staru, ali uvijek aktualnu poruku Zvonka Špišića:

Kada i gubim veliku igru,
Igram je potpuno fer.
Ja imam srce, svoj grad i ruke,
Ja sam milioner.

Dolar i lira, super par papira,
ali sreću ne kupujem za njih.
Moja moneta je šira od svijeta
I zove se osmijeh ili stih.

O, čudesne svjetlosti grada,
Plavi neoni i blistavi skver,
Ja sam bogat i prepun,
Prepun zvijezda i nada
I živim kao milioner.
XS
SM
MD
LG