Dostupni linkovi

Glavaš nesposoban za nastavak istrage


Glavaševo zdravstveno stanje, utvrdili su liječnici Vladimir Gašparović i Vera Folnegović Šmalc, sada je gore nego što je bilo kada je 2. prosinca napustio Zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Tog dana naime, istražni sudac Zdenko Posavec privremeno je prekinuo istražni postupak i Glavašu ukinuo pritvor. No, Glavaševo fizičko i psihičko stanje počelo se pogoršavati od 13. prosinca od kada odbija infuziju, terapiju i uzimanje hrane.

Nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske i poznati pravni stručnjak, dr. Krunislav Olujić smatra da činjenica što je Glavaš sam sebe, štrajkom glađu, doveo u takvo stanje, neće imati utjecaja na odluku suca, već da će se on prikloniti nalazima liječnika o Glavaševoj procesnoj nesposobnosti:

"Očito da je Zakon o kaznenom postupku, kad se govori o razlozima zbog kojih može doći do prekida postupka, odnosno istrage i razlozima koji moraju postojati na strani okrivljenika, da bi bile ispunjene zakonske pretpostavke o njegovoj procesnoj nesposobnosti, posve sigurno vodio računa o tzv. neskrivljenim okolnostima, koje moraju biti na strani okrivljenika. Međutim, zbog nedorečenosti zakonskog teksta, a i zbog toga što se Hrvatska u primjeni tog zakonskog rješenja nalazi prvi put, očito je da će sud, na temelju mišljenja i nalaza vještaka donijeti odluku o procesnoj nesposobnosti gospodina Branimira Glavaša."

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, dr. Žarko Puhovski, smatra pak da je bez obzira na Glavaševo zdravstveno stanje istražni postupak mogao biti nastavljen i bez njega. Jer, kaže Puhovski, ne radi se o glavnoj raspravi, koja bi bila nezamisliva bez okrivljenika:

"Ovdje se međutim radi o jednom procesu koji još nije došao do glavne rasprave – dakle radi se o istražnom postupku, koji se može voditi, i katkada se u praksi i obavlja bez nazočnosti osumnjičene osobe - i ne vidim zašto se taj postupak ne bi mogao voditi i dovršiti neovisno o zdravstvenom stanju gospodina Glavaša, s time da, naravno, glavna rasprava nema nikakvoga smisla ukoliko on ne može biti nazočan. Ali do tada bi, onda, po logici stvari moralo proći nekoliko mjeseci. Dakle, radi se, po mojem sudu o nedvojbenim činjenicama – barem po onom što možemo znati iz javnosti – ali o veoma dvojbenoj interpretaciji."

U javnosti se sada postavlja pitanje može li Glavaš, svjesnim narušavanjem svog zdravstvenog stanja, unedogled vući za nos pravnu državu. Čedo Prodanović, ugledni zagrebački odvjetnik, s praktičnim iskustvom u obrani okrivljenika za ratne zločine, na to pitanje odgovara potvrdno:

"Teoretski da. Ali to naravno znači da se gospodin Glavaš onda mora podvrgnuti i određenim liječničkim tretmanima. Dakle, on ne može biti procesno nesposoban u postupku i baviti se politikom. To jedno drugo isključuje. Dakle, to nije pozicija koja njemu ide u korist inače u životu. Može ga ovaj čas, na neki način, osloboditi kaznenog progona, ali s druge strane, u svim drugim sferama života, pa i javnog života, ga totalno limitira."

Zanimljivo je da je na današnjem ročištu sudac Zdenko Posavec upitao psihijatricu Veru Folnegović Šmalc bi li ponovno vraćanje Glavaša u Zatvorsku bolnicu moglo dovesti do pogoršanja njegova zdravstvenog stanja. Liječnica je odgovorila potvrdno. No, je li Posavčevo pitanje bilo samo hipotetsko ili on razmišlja o vraćanju Glavaša u Zatvorsku bolnicu znat će se za nekoliko dana do kada sudac Posavec - kako je danas rečeno – mora donijeti odluku što dalje s istragom protiv Glavaša.
XS
SM
MD
LG