Dostupni linkovi

Odbačena žalba na smrtnu presudu


Presuda Sadamu Huseinu biće upućena u Predsjedništvo, gdje će je potpisati ili predsjednik Jalal Talabani ili jedan od njegovih potpredsjednika. Žalbeno vijeće Visokog suda ratificiralo je u utorak ovu presudu prema kojoj bi Saddam trebalo da bude obješen u roku od 30 dana, bilo kojeg trenutka, počevši od srijede.

Ugledni londonski Independent danas ocjenjuje da su okupacijske snage pogriješile ako su mislile da će suđenje bivšem iračkom predsjedniku biti neka vrsta reprize Nirnberškog procesa. Praveći usporedbu između sudbina Sadama Huseina i Slobodana Miloševića, Independent zaključuje da je napravljena ista greška kad se međunarodna zajednica prevarila, smatrajući izručenje nekadašnjega jugoslavenskog lidera Haškom sudu ogromnim trijumfom globalne pravde.

Ako je cilj Miloševićevog procesa bio da Srbe pomiri s nedavnom prošlošću, trebalo mu je suditi u zemlji, piše list. Činjenica da su pobjednici u NATO bombardiranju odlučili kako je bolje da se proces održi u inostranstvu, svjedoči o njihovoj nervozi u pogledu srpskog javnog mnijenja kao i o oduševljenju konceptom međunarodne pravde. Na kraju se pokazalo da ni u jednom dijelu bivše Jugoslavije nije došlo do katarzičnog suočavanja s prošlošću, kao što ni suđenje Sadamu Huseinu nije označilo rađanje novoga, boljeg i mirnijeg Iraka, zaključuje Independent.

Komentator londonskog Independenta smatra da pogubljenje Saddama Huseina neće donijeti mir Iraku. Malo Iračana vjeruje da će nelegitimna i pravno sumnjiva presuda bivšem predsjedniku doprinijeti da zacijele rane u zemlji. Tim prije što niko do sada nije odgovarao za invaziju i okupaciju Iraka, praćenu masovnim kršenjem ljudskih prava, piše list. Ako ova generacija Iračana to ne učini, neke buduće generacije sigurno će se obratiti međunarodnim sudovima u nastojanju da počinioce zlodjela privedu pravdi, navodi se u komentaru Independenta, koji se osvrće na potvrđivanje smrtne presude bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG