Dostupni linkovi

Najavljena aktivnija saradnja RS sa Hagom


Prema riječima predsjedavajućeg Radne grupe Jovana Spaića, već je sačinjen jedan okvirni plan o potpunoj saradnji sa Haškim tribunalom:

“Koji sadrži elemente obaveza svih institucija vlasti RS-a u dostavljanju sve dokumentacije, otvaranju svih arhiva koje dosada eventualno nisu otvorene i dostavljene i, naravno, onoj osnovnoj obavezi koja tereti RS već duže vrijeme - o pronalaženju i predaji onih lica koja su optužena pred tim sudom, a nalaze se još na slobodi.»

O pojednostima plana ne možemo govoriti, kazao je Spaić naglasivši da obaveze saradnje sa Haškim tribunalom proizilaze kako iz međunarodnih tako i iz domaćih propisa:

«Mi smo u Akcionom planu isto tako predvidjeli i izradu jedne platforme za kompletnu saradnju s institucijama Federacije, odnosno BiH, jer smo ocjenili da bez te pomoći, odnosno te saradnje RS u ovom trenutku to ne može da uradi sama. Naravno, biće ponuđena, što je i dosad doduše funkcionisalo ali ne na ovakav način, i saradnja svim institucijama međunarodne zajednice koje participiraju na ovom prostoru.”

Za rad u 2007. godini ove radne grupe Vlada RS-a je predvidjela i određena sredstva, zaključio je Spaić ne želeći otkriti o kojoj sumi se radi. Osim Spaića, u Radnoj grupi se nalaze ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, ministar finansija Aleksandar Džombić, ministar pravde Džerard Selman i šef Biroa za odnose sa javnošću Vera Sajić.
Prema riječima ministra unutrašnjih poslova RS-a Stanislava Čađe, sačinjen je i konkretan operativni plan kada su u pitanju optuženi koji se još nalaze na slobodi:

«Najkonkretnije rečeno, Stojan Župljanin i u tom smislu smo se i koncentrisali i angažovali sve svoje potencijale da idemo, između ostalog, i ka rješenju posebno i ovoga pitanja. I realizacija svega toga je u toku i o tome su blagovremeno i na adekvatan način informisani i uključeni svi subjekti i strukture naših, entitetskih institucija, i ostalih koliko je potrebno.»

Kada je riječ o saradnji sa Haškim tribunalom u svim kontaktima sa predstavnicima Tribunala i međunarodne zajednice, od 6 lica sa javnih optužnica koja se nalaze još na slobodi, RS se smatra odgovornom za 2 lica, dodao je Spaić:

«Realno se taj rezultat sveo na dva čovjeka, jer je prema RS teret opterećen sa gospodinom Karadžićem i gospodinom Župljaninom. Možda je i sa gospodinom Lalićem. Ovi ostali uglavnom nisu.»

Akcioni plan treba da pokaže da je Vlada RS-a potpuno spremna da sarađuje u ovoj oblasti, ali bez pomoći i ostalih nadležnih institucija u BiH to neće biti moguće, zaključili su članovi Radne grupe.
XS
SM
MD
LG