Dostupni linkovi

Sport u 2006.


Godina je počela spektakularnim otvaranjem, a potom i uzbudljivim natjecanjima na zimskim Olimpijskim igrama u talijanskom Torinu. No, kako se snijeg ubrzo počeo topiti, nogomet je postupno počeo preuzimati primat i udarne televizijske termine.

Završnica evropske Lige prvaka bila je posebno uzbudljiva i na kraju obilježena fantastičnim finalom u Parizu u kojem je Barcelona svaladala londonski Arsenal rezlutatom 2:1. Sa stanovišta televizijskog gledatelja bio je to vrhunski događaj kojim je osim samih aktera takvim učinilo i 26 kamera, raspoređenih na stadionu.

Bio je to sportski i medijski uvod u ono što se tek spremalo – Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj od 9 juna do 9. jula.

Događaj se pretvorio u apsolutni trijumf za domaćine, sudionike i gledatelje širom svijeta. Italija je postala prvak svijeta, domaća reprezentacija je osvojila treće mjesto, i na kraju su svi imali razloga za slavlje.

Posjetitelji prvenstva popili su hektolitre piva, a ozbiljnu mrlju na cijeli događaj ostavio je francuski nogometaš Zinedine Zidane svojim nasrtajem, manirom kafanskog razbijača, na talijanskog igrača Marca Materazzija, zbog usputne uvredljive opaske. Incident je bacio sjenu na finalnu utakmicu i ostavio u čudu hiljade ljubitelja nogometa koje su Zidanea, uvijek pamtile samo po vrhunskom nogometnom umijeću. Njegovo ponašenje navelo je skupinu mladih Francuza da napravi podsmješljivu pjesmicu koja je tokom ljeta postala hit u toj zemlji.

Među tenisacima i ove je godine neprikosnoven bio Švicarac Roger Federer. Njegovi porazi u 2006. mogu se izbrojati na prste jedne ruke, a jedan od njih, onaj u finalu turnira u Parizu, omogućio je da pehar Roland Garosa dospije u ruke Španjolca Rafaela Nadala. No, od tada pa do kraja godine Federer je nastavio pobjeđivati, osvajati turnire i novčane nagrade.

Ljubitelji tenisa ove godine su se oprostili od jednog od vječitih mladića – Amerikanca iranskog porijekla Andrea Agasija. Kao jedan od samo petorice tenisača koji su osvojili sva četiri turnira iz serije Grand Slam, s navršenih 36 godina, Agasi se oprostio od profesionalnog igranja tenisa na Otvorenom prevenstvu Sjedinjenih Država, porazom u trećem kolu. Rastanak od navijača je bio vrlo emotivan:

“Vaša podrška me je potakla da uspijem i da se održim čak i u najtežim trenucima karijere. Zahvalan sam za vašu velikodušnost koja mi je omogućila da ostvarim svoje snove i bez koje to ne bi bilo moguće. Više od 21 godine bili ste uz mene i uspomenu na to nosit ću do kraja života. Hvala vam”, rekao je Agasi na kraju svog posljenjeg profesionalnog meča.

Nešto kasnije, još jedan velikan svjetskog sporta oprostio se od svojih navijača. Nakon utrke u Monzi, sedam osvojenih titula svjetskog prvaka, od kojih četiri voyeci za Ferrari, Michael Schumacher objavio je da se više neće natjecati u utrkama Formule 1:

“Proveo sam nevjerovatno i izvanredno vrijeme u ovom sportu. Uživao sam u svakom trenutku za volanom u proteklih skoro 30 godina. Sve dobro i loše što se dogodilo ostaje u uspomeni na dio života koji je po svemu bio poseban,”
XS
SM
MD
LG