Dostupni linkovi

Radujte se partnerovom uspjehu


Istraživači sa Kalifornijskog Univerziteta Los Anđelesa pomno su bilježili svakodnevicu 80 parova čija ljubavna veza traje najmanje 6 mjeseci i zaključili da se trajnost njihovog zajedništva može predvidjeti zavisno od toga kako partneri reaguju na međusobne uspjehe.

Zašto je važno podijeliti uspjeh svog partnera ili partnerke? Istraživači tvrde zato što vaša ljubljena osoba moze vaše ravnodušne reakcije protumačiti kao nedostatak podrške ili nerazumijevanje partnerovih misli i osjećanja. Psihologinja Amy Strachman sa Univerziteta UCLA objašnjava da podijeliti sreću zbog nekog uspjeha sa vašim partnerom, pojačava vašu bliskost. U suprotnom, slabite međusoban odnos:

"Ako partner ne podijeli našu radost ili umanji naš uspjeh, propušta šansu da ojača osjećaj zajedništva, da ne pominjem osjećaj razočaranosti koji izaziva kod nas. I time slabi naš ponos zbog uspjeha."

Autori studije vjeruju da je pokazati entuzijazam u odgovoru na partenerov uspjeh mnogo važnije od podrške koju pružamo tokom neke krizne životne situacije, jer ovo drugo moze imati i negativan aspekt, u slučaju da se partner osjeti manje vrijednim, jer osjeća da nije dorastao situaciji. U stresnim situacijama, najvažnije je da ste uz svog partnera. "To je jedan intersantan fenomen kojeg zovemo ‘nevidljiva podrška’, kada je najbolja podrška ona koju zapravo ne moramo i da vidimo", tvrde autori studije.

Strachman i njene kolege sa Univerziteta naglašavaju da se ovo istraživanje odnosilo samo na nevjenčane parove, koji su zajedno njamanje 6 mjeseci. Da li će iste rezultate imati i bračni parovi, pokazaće naredno istraživanje.
XS
SM
MD
LG