Dostupni linkovi

Godina stradanja novinara u borbi za istinu


Tokom 2006. godine, 55 novinara poginulo je na radnim mjestima širom svijeta, tvrdi međunarodni Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku. Od toga, samo u Iraku ih je ubijeno 32. Dodatno se istražuje smrt još 27 novinara kako bi se utvrdilo da li je povezana s njihovim pozivom.

Od 32 novinara ubijenih u Iraku, 30 su bili Iračani. Najveći pojedinačni napad na predstavnike medija dogodio se 12 oktobra u Bagdadu, kada su maskirani napadači upali u redakciju televizije Al-Shababiyah i ubili 11 osoba, od toga petero novinara.

Drugi po broju poginulih novinara bili su Afganistan i Filipini gdje ih je ubijeno po troje. Po dvoje ih je ubijeno u Rusiji, Meksiku, Kolumbiji i Pakistanu.

Komitet za zaštitu novinara osnovan je 1981. i od tada prati i analizira pogibije novinara u svijetu. Ovogodišnji izvještaj navodi da je od 32 ubijenih novinara u Iraku, četvero ubijeno u unakrsnoj vatri, dok ih je 28 prvo oteto, a potom pogubljeno. Polovica ih je prethodno primila neku vrstu izravne prijetnje.

Izvršni direktor Komiteta Joel Simon, kaže za RSE da ovakve pogibije novinara održavaju potpunu degradaciju tradicionalnog položaja reportera kao neutralnih promatrača rata:

"Ovi slučajevi ukazuju na nešto mnogo ozbiljnije. To su novinari koji su oči i uši svijeta. Reporteri sa Zapada se ne mogu slobodno kretati u Iraku i zato njihove iračke kolege pokušavaju doprijeti do mjesta gdje se nesto događa. Ono to čine izlažući se velikoj opasnosti i njih se namjerno nastoji likvidirati. Zbog toga ni vijest o nekom važnom događaju ne može doći do javnosti."

No, da bi se dokazalo kako je u nekim zemljama dodatno ugrožena sigurnost novinara, ne treba ići do ratnih područja, poput Iraka. Dovoljno se prisjetiti ubojstva ruske novinarke Ane Politkovskaje, koja je važila kao kritičar politike ruskog predsjednika Vladimira Putina, osobito u Čečeniji, kaže Simon:

"Način na koji je ova novinarka s međunarodnim ugledom hladnokrvno ubijena u svojoj zgradi usred Moskve šalje zastrašujuće upozorenje o tome kakvu moć u današnjoj Rusiji imaju neprijatelji slobode štampe. Oni koji su izveli ovaj stravičan zločin, počinili su ga bez imalo straha da će ikada biti uhvaćeni."

Politkovskaja je jedna od ukupno osam novinarki koje su ubijene ove godine. U Turkmenistanu, reporterka Radija Slobodna Evrope, Ogulsapar Muradova, koja je u svojim izvještajima često kritizirala predsjednika te zemlje Saparmurata Nijazova, umrla je u zatvoru pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.
XS
SM
MD
LG