Dostupni linkovi

Protest radnika "Zastava oružje"


Višegodišnji problemi sa naplatom starih dugova za izvezeno oružje i nedavna zabrana izvoza vojne opreme i naoružanja u Gruziju, Jermeniju i Azerbejđan, eskalirali su novim protestom više od 2.000 radnika kragujevačke fabrike "Zastava-oružje".

Jugoslav Ristić, predsednik fabričkog sindikata, zatražio je da država nadoknadi štetu nastalu zabranom izvoza koja je izazvala novi talas radničkog nezadovoljstva:

"Zašto je do ovoga svega moralo da dođe!? Zato što nemamo odgovornu državu!"

"Tako je!"

"Zašto su zabranili izvoz robe ove fabrike od 2,55 miliona dolara? Zabranili su, doduše, i drugima, ali ,Slobodi' je nadoknađeno tri miliona dolara, ,Krušiku' jedan milion, a nama neće! To je poruka da hoće da ne postojimo!"

Jugoslav Ristić kaže za naš program da su zabrana izvoza i stari dugovi doveli kragujevačku vojnu fabriku u veoma nezavidnu finansijsku situaciju:

"Fabrici ,Zastava-oružje država već jednu deceniju duguje 58 miliona dolara. Trenutno se na našim zalihama nalazi oko sedam miliona dolara vojnog naoružanja. Jednostavno, u tim uslovima država nam je zabranila da izvezemo 2,55 miliona i nije nadoknadila štetu."

Zabrana izvoza pripisana je Ministarstvu spoljnih poslova, koje je ranije ocenilo da ne bi bilo uputno da se dozvoli izvoz oružja u zemlje koje bi mogle da ugroze bezbednost Rusije u vreme kad aona može odigrati važnu ulogu prilikom rešavanja statusa Kosova. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković je potvrdio našem radiju da je taj stav ostao nepromenjen, ocenivši da država treba da nadoknadi štetu kragujevačkoj fabrici:

"Ministarstvo spoljnih poslova ne izdaje dozvole za izvoz oružja, od nas se traži politički stav, a on naravno nije promenjen, niti će biti promenjen. Njima država svakako treba da nadoknadi taj gubitak, to je nesporno. Drugo, ulazak Srbije u Partnerstvo za mir širom otvara vrata i našim oružarima. Oni sutra mogu da budu jedan od najvećih proizvođača vojne opreme i oružja za zemlje članice Partnerstva za mir."

Predsednik sindikata kragujevačke fabrike kaže da zabrana izvoza u bivše republike Sovjetskog Saveza može ugroziti i izvozne poslove koji se realizuju u saradnji s američkom kompanijom "Remington". Zbog toga on očekuje finansijsku i političku podršku za opstanak njegove fabrike:

"Bez državne pomoći ova fabrika ne može da funkcioniše na pravi način i biće ugrožen i ugovor sa ,Remingtonom'. Mi proizvodimo političku robu. Politika otvara puteve za plasman naše robe. Na državi je da napravi strategiju šta sa ovim fabrikama, šta sa ovim ljudima."

I ministar Drašković smatra da su za probleme vojne industrije odgovorni političari, a ne radnici:

"Problem je u lošoj političkoj strategiji onih koji vode državu. U te svakako ne ubrajam sebe."
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG