Dostupni linkovi

VASINGTON


Americki predsednik Dzordz Bus (George Bush) najavio je da namerava da poveca broj pripadnika oruzanih snaga, kako bi mogle da se "uhvate u kostac" sa sve vecim zahtevima u globalnom ratu protiv terorizma.
"Imamo obavezu da osiguramo da nasa armija bude u stanju da vodi ovaj dugi rat i izvrssi razne zadatke koji se od nje zahtevaju. Sklon sam da verujem da je potrebno da poveccamo stalni sastav kopnenih trupa kao i marinaca. Zatrazzio sam od sekretara odbrane Gejtsa da napravi plan za koliko bi trebalo uveccati snage i da me ssto pre o tome obavesti", kazao je Buss.
On je prethodno u intervjuu "Vosington postu" (Washington Post) odbacio mogucnost da se americke oruzane snage "raspadnu" pod teretom akcija sirom sveta.
Američka Kopnena vojska već je privremeno povećala svoje snage od 482 hiljade aktivnih vojnika 2001. do današnjih 507 hiljada.
Ekspanzija oružanih snaga poveće već i sada visoku cenu rata. Administracija priprema dodatni zahtev za više od 100 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu, uz 70 milijardi dolara koje su već odobrene za ovu fiskalnu godinu, pisse Vosington post.
XS
SM
MD
LG