Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločine u prijedorskim logorima

  • RSE

Osim Željku Mejakiću, u ovom predmetu sudiće se Momčilu Grubanu, zvanom Čkalja, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću zvanom Duća. U optužnici se navodi da su njih četvorica od aprila do kraja 1992.godine u okviru sistematskog napada srpske vojske, teritorijalne odbrane, policije i paravojnih formacija na području Prijedora direktno učestvovali u sistematskom zarobljavanju nesrpskih civila i njihovom zatvaranju u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Prema navodima optužnice, Mejakić je u periodu od 24. maja do 30. avgusta 1992. godine, kao načelnik bezbjednosti i komadant logora Omarska, bio odgovoran za sve tri smjene straže u logoru, odnosno za živote preko 3.000 zarobljenih civila. Između ostalog, tereti se za događaj koji se navodno desio sredinom juna 1992. godine, kada su šest zatvorenika teško pretukli logorski stražari i posjetioci logora. Od posljedica premlaćivanja jedna osoba je preminula.

Momčilo Gruban je, prema navodima optužnice, od 24. maja do 30. avgusta 1992. godine bio komandir jedne od tri smjene straže u logoru Omarska. On je između ostalog, odgovoran za događaje koji su se desili u junu 1992. godine kada je grupa stražara i posjetilaca logora na smrt pretukla četiri lica.

Duško Knežević je od 24. maja do 30. avgusta 1992. godine, bez službenog položaja u logorima Omarska i Keraterm, redovno ulazio u njih i po svojoj volji i neometano navodno ubijao i premlaćivao zatvorenike. Kako se navodi u optužnici, on je, između ostalog, početkom jula 1992, koristeći palice, sa još četiri osobe surovo pretukao jednog zarobljenika.

Dušan Fuštar je, prema navodima optužnice, od 24. maja do 30. avgusta 1992. godine bio takođe komandir jedne od tri smjene straže u logoru Keraterm. Između ostalog, Fuštar je navodno učestvovao u odabiru približno 20 muškaraca iz Keraterma koji su strijeljani.

Mejakić i ostali optuženi su 9. maja ove godine prebačeni iz Haga u BiH. Pred Sudom BiH izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.
XS
SM
MD
LG