Dostupni linkovi

Učestale afere u hrvatskoj diplomaciji


Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović smatra da je cijela priča u javnosti predimenzionirana, da je riječ o izoliranim ekscesima, tvrdi da ništa nije zataškavano, te da je za skandal u Los Angelesu saznala tek prije dva mjeseca. Cijeli slučaj istražuje i Državno odvjetništvo, a sutra se očekuje i izvješće posebnog povjerenstva osnovanog u Ministarstvu radi utvrđivanja istine.

Sedmog siječnja 2005. godine američka je policija uhapsila Bernarda Barišića, supruga djelatnice hrvatskog konzulata u Los Angelesu Božice Barišić, dok je kupovao drogu koristeći automobil s diplomatskim tablicama. Skandal je navodno zataškavan sve do prije dva mjeseca. Novinar „Novog lista“ koji je i objavio cijelu priču Ladislav Tomičić:

„Postoje ozbiljne indicije da u ovom slučaju ništa nije poduzeto, zato što je gospođa Božica Barišić prijateljica predstojnice Ureda premijera Sanadera Bjanke Matković.“

Drugi slučaj dogodio se u Haagu 2004. godine kad je s kilogramom kokaina uhićen administrativni djelatnik Ministarstva vanjskih poslova Božidar Lončarek. No, taj slučaj je razriješen – ministarstvo mu je dalo otkaz, a Lončarek je i zatvorski kažnjen.

Međutim, treći slučaj, ukoliko se dokaže da ima istine, mogao bi biti i najteži, a pokrenuo ga je bivši vozač Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Topalovec optužujući vozače hrvatskog konzulata u Munchenu da službenim, diplomatskim automobilima prevoze drogu. Topalovec je priču još 2004. godine iznio državnom tajniku u Ministarstvu vanjskih poslova Gordanu Bakoti koji je danas veleposlanik u Turskoj. Ništa se nije dogodilo, a sam Topalovac je premješten s mjesta diplomatskog vozača na mjesto vozača poštara. Novinar Tomičić napominje da su Munchen i Los Angeles dvije potpuno različite priče:

„Veže ih samo jedan čovjek, a to je državni tajnik Gordan Bakota koji je imao informaciju i o vozačevim optužbama i o slučaju u Los Angelesu. Prema mojim informacijama, u trenutku kad je dobio informaciju, Bakota nije poduzeo ništa.“

U sinoćnjem televizijskom nastupu, ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da je riječ o izoliranim ekscesima koje već istražuje policija, Državno odvjetništvo i posebno povjerenstvo u ministarstvu, te da ne treba bacati ljagu na cijelu hrvatsku diplomaciju:

„Riječ je o jednom supružniku i riječ je o jednom djelatniku ministarstva koji je uhićen u Haagu, a koji je u međuvremenu istupio iz radnog odnosa. Dakle, ne može se temeljem izoliranih slučajeva govoriti o nekakvom narko-lancu, narko-skandalima ili zataškavanju. Ali isto tako neću dopustiti zlouporabu položaja i radne dužnosti. Istražit ćemo u svim ovim slučajevima ko su ti ljudi koji su odgovorni za nanošenje štete ugledu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.“

Pojasnila je da je o slučaju Božice Barišić i njezinog supruga, koji je već ranije kažnjavan zbog droge, saznala tek prije dva mjeseca, pa se – kaže – moglo dogoditi da je službenici Barišić, i nakon skandala, produžila ljetos mandat u konzulatu:

„Do 24. listopada ove godine ja o tome nisam znala.“

Iako je o hapšenju Bernarda Barišića ondašnja generalna konzulica u Los Angelesu Sanja Bujas-Juraga odmah telefonom izvijestila državnog tajnika Bakotu u Zagrebu, afera bi vjerojatno ostala zataškana da u konzulat nije stigao mladi hrvatski diplomat Marko Gaspar sa suprugom Sandrom, koji je zbog konfrontacije s generalnim konzulom Antom Barbirom zaprijetio da će razglasiti zataškani skandal. No, perspektivni je Gaspar zajedno sa suprugom pod hitno vraćen u Zagreb, a njegov otac Mirko sumnja u tvrdnje kako vrh ministarstva ništa nije znao:

„Moj sin je upozorio na dosta nepravilnosti u konzulatu i onda su se oni valjda prepali radi nekih drugih stvari i onda je počeo pritisak. Najprije me nazvala državna tajnica prije šest mjeseci i rekla: ,Gašpare, Marko je prekrasan, prekvalitetan i sve, ali meni je naređeno, i to direktno od ministrice, da kontaktiram vas s molbom da ga nagovorite da se vrati‘. Ja sam joj rekao: ,Gospođo, kako ja mogu nagovoriti sina da se vrati ako ništa nije napravio? I vi znate da nije‘. Moj sin je došao revoltiran, na bolovanje, onda je bačen na neko marginalno mjesto sa srednjom stručnom spremom.“

U Hrvatsku je navodno već stigao generalni konzul iz Los Angelesa Ante Barbir, a poziv je u Tursku upućen i veleposlaniku Bakoti prema kojem se, prema neslužbenim informacijama, istraga najviše i usmjerava. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je najavio kako će i osobno razgovarati s Bakotom, no nije mogao reći hoće li se istraga proširiti i na hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Nevena Juricu:

„Treba prvo provesti sve ovo što je najavljeno u Ministarstvu vanjskih poslova i onda ćemo vidjeti da li treba još koga pozivati i što treba poduzimati.“

O narko-skandalu u hrvatskoj diplomaciji očitovao se danas i premijer Ivo Sanader:

„U svakom slučaju, istražit ćemo sve te navode do kraja i sigurno će biti sankcija.“
XS
SM
MD
LG