Dostupni linkovi

Produženje mandata tijelima manjinske samouprave?


Početkom slijedeće godine u Hrvatskom saboru će biti treće čitanje Konačnog prijedloga zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji regulira da aktualni mandat članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina traje do prvih lokalnih izbora, odnosno do 2009. godine. Tako bi se mandat produljio za dvije godine, a izbori bi se održali zajedno s lokalnima, za što opravdanja nalazi predsjednik nacionalne Koordinacije vijeća albanske nacionalne manjine, Luigi Daka:

„To, naravno, ima smisla jer, prvo - mandati bi tekli paralelno i djelovanje bi moglo biti usklađenije. Drugo - odziv birača bi bio veći. I treće - uštedjela bi se i znatna sredstva. Za izbore vijeća troši se oko 25 milijuna kuna i toliko bi mogao uštedjeti državni proračun.“

Predsjednik nacionalne koordinacija vijeća mađarske nacionalne manjine, Jozsef Kel:

„Naš stav je da mi želimo - pošto smo partneri jedinicama lokalne samouprave - da imamo izbore kad i oni. Sad je na pravnicima i pravnom tumačenju kako to provesti. Tri su varijante: Prva - da izbori budu redovni u svibnju 2007. godine, druga - da budu zajedno s parlamentarnim izborima i treća varijanta je, što nam najviše odgovara, da budu zajedno s jedincima lokalne samouprave 2009. godine. Uz to, ima logike da mandati budu produženi dvije godine jer prve dvije godine mandata vijeća nisu praktično funkcionirala.“

Suglasna je i predsjednica nacionalne Koordinacije vijeća bošnjačke nacionalne manjine, Zlata Mujkić:

„Smatramo da bi bilo dobro da se izbori održe s izborima za jedinice lokalne uprave i samouprave.“

Poput većine predstavnika nacionalnih manjina misli i predsjednik koordinacije srpske nacionalne manjine u Zagrebu, David Orlović, koji kaže da se treba podržati zakonski prijedlog što ga je vlada uputila Saboru, odnosno da se mandati produlje za dvije godine:

„Problem je u tome što su prvi, pa onda i dopunski, izbori pokazali da zapravo izbori, ako se provode na poseban datum isključivo za pripadnike nacionalnih manjina, rezultirat će katastrofalno malim izlaskom. Ne može se ni očekivati ništa bolje u uvjetima u kojima manjine separirane od ostatka zajednice biraju svoje političke predstavnike na dan kada nitko drugi ne bira, na dan kad se od predstavnika manjine očekuje da svoju pripadnost zajednici demonstrira na vrlo zahtjevan način. To može izazvati problem u povratničkim zajednicama kad se glasa samo na jednom mjestu u općinskim središtima. Zamislite glasača iz Biljana Donjih koji ide glasati u Škabrnju? Teško je očekivati da će izlaznost biti veća od 7 ili 8 posto, što će onda biti argument onima koji uporno rade na tome da se manjinska prava ograniče kako bi dokazivali da manjinska vijeća nisu zaživjela".

No, još uvijek je neizvjesno što i kako će Sabor izglasati jer protiv ovakvih prijedloga su neki zastupnici nacionalnih manjina u Saboru poput predstavnika talijanske manjine Furija Radina, ali i protiv je i klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), govori nam savjetnik tog Kluba, Saša Milošević:

„Stav zastupnika SDSS-a je da se izbori trebaju održati u zakonskom roku, znači na proljeće iduće godine. Stvar je dosta jednostavna: Ustav određuje da mandati traju četiri godine i svako odlaganje izbora, odnosno produženje mandata, bilo bi nezakonito. Zamislite kakvu bi uzbunu izazvao prijedlog nekog tijela bilo lokalnog, bilo nacionalnog, da samo sebi produži rok trajanja na još dvije godine bez izbora. Koliko znam i druge su stranke, poput IDS-a i SDP-a, protiv inicijative za produženjem. Jasno je da postoje brojni problemi u radu i funkcioniranju vijeća, u ispunjavanju njihove uloge u političkom životu zemlje, u implementaciji ustavnog zakona, ali ti se problemi ne mogu rješavati ovakvim prijedlozima.“

Kada će se birati vijeća odlučit će saborska većina koju će u odluci rukovoditi stavovi vodstava nacionalnih manjina, posebno srpske koja se tek unutar sebe treba konačno dogovoriti.
XS
SM
MD
LG