Dostupni linkovi

Mozart kao povod za sukob


Tvorac novog i kontroverznog aranžmana Mozartove opere Hans Neuenfels odbacio je zahtjev da iz predstave izbaci spornu scenu s odrubljenim glavama Poslanika Muhammeda, Isusa, Buddhe i Poseidona. Neuenfels priznaje da je scena zapravo prosvjed protiv svih organiziranih religija, ali pozivajući se na umjetničku slobodu, inzistira da opera mora ostati takva kakvom ju je zamislio.

Uprava Njemačke državne opere već je ranije otkazala prve četiri izvedbe Idomenea, planirane za septembar, nakon upozorenja policije koje je objavila kako raspolaže informacijom da bi "islamski militanti" mogli izvesti napad. Otkazivanje izvedbi potaklo je njemačke političare, među kojima su bili kancelarka Angela Merkel i ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Schaeuble, da kritiziraju odluku Državne opere, nazvavši je "autocenzurom izazvanom strahom".

Uprava ove umjetničke kuće odlucila je ipak postaviti predstavu čija je izvedba bila planirana za 1. decembar, ali su sporne četiri glave netragom nestale, kaže glasnogovornik Opere, Alexander Busche:

“Trenutno se izrađuju kopije četiriju glava. Očekujemo da uskoro budu gotove i to neće biti problem.”

Busche dodaje kako više neće biti odgoda izvedbe Idomenea, te kako je prethodno otkazivanje bilo potaknutom brigom za javnu sigurnost:

“Potpuno smo suglasni s time da umjetničke slobode moraju biti zajamčene i izvođenjem opere želimo dokazati kako nismo podložni autocenzuri i kako želimo da se ono odvija u sigurnom okruženju."
A osiguranje će, bez sumnje, biti jako jer je i njemački ministar unutrašnjih poslova Schaeuble potvrdio dolazak u berlinsku operu 18. decembra, kako bi pokazao da se Nijemci ne daju zastrašivati.

Priča o berlinskoj izvedbi Mozartove opere posljednji je pokazatelj kako su kulturni krugovi na Zapadu pod pritiskom straha, stvarnog ili izmišljenog, da bi umjetnička sloboda mogla uvrijediti neke vjerske zajednice i navesti njihove militantne članove na nasilne akcije.

Ubojstvo nizozemskog filmskog redatelja, nasilne demonstracije nakon objavljivanja karikatura Poslanika Muhammeda u danskim novinama i više drugih događaja, na dramatičan su način podsjetili zapadnjake da različite kulture imaju različite pragove tolerancije i da iste stvari vide na i doživljavaju na različite načine.
XS
SM
MD
LG