Dostupni linkovi

Albanija se zalaže za nezavisnost Kosova


Posle sastanka sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiu, Mustafaj je rekao da je veoma značajno da Kosovo dobije makar i neku vrstu uslovne nezavisnosti:

"Ja sam poznat kao čovek koji se zalaže za nezavisnost i rekao sam da sve ostalo otpada tokom puta, veoma je važno da stignemo i do uslovne nezavisnosti jer je prva reč ipak nezavisnost."

Mustafaj je rekao da Albanija kao sused Kosova ima najviše potrebe za regionalnu stabilnost i zbog toga je imala diplomatsku kampanju da i zemlje kao što su Rusija i Kina priznaju nezvaisnost Kosova, što će biti ključ stabilnosti u regionu:

“Albanija kao susedna zemlja sa Kosovom i kao zemlja zainteresovana za regionalnu stabilnost je ubeđena da samo nezavisnost Kosova može proizvesti stabilnost u regionu. Događaji iz 1999. godine su pokazali da je zemlja koja je najviše bila inficirana nestabilnošću Kosova bila Albanija.”

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je visoko ocenio diplomatsku ulogu Albanije povodom statusa Kosova, On je izrazio nadu da će se posle 21. januara ići, kako je rekao, ka velikom finalu koje će imati za rezulat nezavisnost Kosova.

Albanski ministar spoljnih poslova koji boravi u višednevnoj poseti Kosovu tokom dana se susreo sa zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom i potpredsednikom DPK Fatmirom Ljimaj.
XS
SM
MD
LG