Dostupni linkovi

Drugačija međunarodna uloga nakon rešenja statusa


U raspravi na temu međunarodnog prisustva nakon utvrđivanja statusa, koju je organizovao Forum nevladinih organizacija „Forum 2015“, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da je na Kosovu potrebno lako međunarodno prisustvo. On smatra da ne treba da bude ponavljanja misije UNMIK-a ili misije koja je prisutna u Bosni:

“Glavni cilj institucija Kosova i ekipe jedinstva je da vlasti funkcionišu u potpunosti na celoj teritoriji Kosova.»

Sejdiu je zatražio da se obezbedi da institucije Kosova posle statusa deluju i u severnom delu Kosova, gde, kako je rekao, od posle rata deluju paralelne srpske strukture. Sejdiu je zatrazio pomoć međunarodne zajednice da se takvo stanje sanira.

Torbjorn Solstrom, šef Ekipe za pripremu misije Evropske unije i lični izaslanik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane na Kosovu, je pojasnio komponente buduće međunarodne misije Evropske unije na Kosovu:

“Biće međunarodna civilna kancelarija koja će imati posebnu ulogu u nadgledavanju sporazuma o statusu, misije EU u oblasti vladavine prava, substancijalno anagzovanje OEBS-a, međunarodno vojno prisustvo koje će oebzbediti NATO i peto i najznačajnije ozbiljno angazovanje Evropske komisije za izgradnju kapaciteta, prisustvo Svetske banke, Programa za razvoj UN i drugih međunarodnih faktora."

Solstrom je kazao da će buduće međunarodno prisustvo biti različitije od misije UNMIK-a. Ono će, prema njemu biti ograničenije po broju i ovlašćenjima. Naslednik UNMIK-a će, prema njegovim rečima, biti izabrane institucije Kosova. Međutim, i buduća misija će imati snagu intervencije:

“Sporazum o statusu će dati za pravo međunarodnom prisustvu da interveniše u cilju sprečavanja nepoštovanja sporazuma i da onemogući miniranje vladavine zakona. Ali drugačije od sadašnje situacije na Kosovu i u Bosni, to pravo intervencije će biti jasno definisano i biće ograničeno.»
XS
SM
MD
LG