Dostupni linkovi

Odlikovanja crnogorskim vođama iz devedesetih


Komentarišući vijest da su Svetozar Marović, bivši predsjednik Srbije i Crne Gore i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović predloženi za nagrade sarajevske Internacionalne lige humanista zbog, kako se navodi, doprinosa razvoju demokratičnosti u regionu, politički analitičar Svetozar Jovićevic u ironičnom tonu kaže da ne može da se ne pridruži opštoj euforiji zbog odlikovanja koja su pripala crnogorskim vođama iz ratnih devedesetih:

„Sticajem okolnosti ja sam se vratio sa pijace, imao direktan kontakt s narodom koji je, vidim, veoma oduševljeno dočekao još jedno tako veliko međunarodno priznanje koje su naši čelnici i mi zajedno sa njima dobili, je li. Pretpostavljam da je ta Liga ili kako li se zove otprilike liga slična onoj našoj jugoslovenskoj Ligi za mir koja se svojevremeno zalagala za rat. Pretpostavljam, pošto je u pitanju organizacija iz Bosne, da je nagrada došla, to priznanje došli za nemale naše zasluge za uspostavljanje mira, humanizma i renesanse u Hercegovini početkom devedesetih godina, a bogami imalo bi ti isti čelnici poprilično drugih razloga da dobiju slična priznanja“.

„Pravi je grijeh, kaže Jovićević, što ovako prastižno priznanje nije dopalo i bivšeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića:

„Koji je, bogami, sedam punih godina itekako doprinosio tome miru, humanizmu za koji su ovi ljudi dobili ta priznanja. Naravno, iz mene izlazi gorčina, kao i mnogo puta do sada sličnim povodima. Začudo mi je samo kako naši čelnici više ne shvataju da sve to ide protiv njih i protiv njehove jedne inače tako velike reputacije. To mi nije jasno. Pa, ne znam da li je u pitanju to što su oni izgubili potpun osjećaj mjere ili zbilja misle da smo svi mi potpuno šašavi“.

Podsjetimo. Odlukom Internacionalne lige humanista Svetozar Marović je nominovan za prvog počasnog ambasadora mira za zemlje Jugoistočne Evrope, a Đukanović za zlatnu Povelju mira sa plaketom i zlatnom značkom. Portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević tu nominaciju doživljava kao svojevrsno priznanje čitavoj Crnoj Gori:

„Treba pozdraviti svaku nagradu i priznanje koje se dodjeljuje za doprinos miru i stabilnosti u regionu. Crna Gora i njena demokratska vlast te vrijednosti praktikuje i konkretnim djelima potvrđuju. Imena ranije nominovanih za ovo priznanje govore o visokim kriterijumima kojima se rukovodi ova sarajevska organizacija. Uostalom, politici mira i saradnje koju vode predsjednici Đukanović i Marović priznanja su stizala od najistaknutijih lidera demokratskog svijeta, posebno je važno što jedno ovakvo priznanje stiže iz regiona, prije svega zbog evropske perspektive Balkana“.

RSE: Da li stvarno mislite da je primjereno toliko insistirati na Đukanovićevoj i Marovićevoj ulozi regionalnih pomiritelja kada su u okolnim zemljama još uvijek svježa sjećanja na njhov angažman tokom ratnih devedesetih. Podsjetiću Vas da je u anale cinizma ušla kovanica „Rat za mir“ koja se pripisuje upravo Svetozaru Maroviću?

KOVAČEVIĆ: Za kriterijume i način na koji je Internacionalna liga humanista, koja se nalazi sa sjedištem u Sarajevu, izvršila ove nominacije najkorektnije bi bilo da postavite pitanje upravo njima.

Internacionalna liga humanista, kako pišu crnogorski mediji, svake godine nagrađuje na desetine pojedinaca i organizacija. Među nagrađenima ima zvučnih imena, poput Bila Klintona, Leha Valense i Vaclava Havela, ali i kontroverznih biznismena i javnih ustanova poput osnovih škola u zemljama u okruženju. Prema pisanju podgoričkih „Vijesti“ Internacionalna liga humanista je prije šest godina povezivana sa aferom oko navodnog pranja novca. Sarajevski „Dani“ tada su pisali da je tursko bosansko preduzeće „Kalem“ optužilo Internacionalnu ligu humanista za prevaru, što su predstavnici te organizacije demantovali. Podsjetimo. Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko godina da bivši crnogorski premijer Milo Đukanović dobija Medalju za mir, od strane malo poznatih organizacija koje se vode kao humanističke. Prvu mu je 2002. godine uručila Međunarodna asocijacija edukatora svjetskog mira sa sjedištem u Americi.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG