Dostupni linkovi

Preti popuno topljenje polarnog leda


Studija objavljena u utorak u naučnom časopisu Geophysical Research Letters pokazuje da bi već 2040. mogle nestati one bele kape na severnom i južnom polu. Uzrok je naravno globalno zagrevanje planete. "Efekat staklene bašte počinje da pokazuje svoje ružno lice" kaže Mark Serreze iz američkog Nacionalnog centra za sneg i led Univerziteta Colorado.Sa njim je saglasna Marika Holland iz američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja.

Led se polagano topi, to više nije novost. Ali ovo istraživanje ukazuje da bi topljenje leda moglo biti ubrzano tako da bi se led, jednostavno rečeno, za dvadeset godina mogao topiti četiri puta brže nego danas.

Područje večitog leda danas nestaje tempom od šezdesetak hiljada kvadratnih kilometara godišnje. Da bude lakše shvaćeno to je otprilike kvadrat stranice oko 240 Km. "Led bi do 2025. bio prilično stabilan (odnosno smanjivao bi se dosadašnjim tempom), a onda kreće bum", kaže Marika Holland. Prema nekim projekcijama polarne kape bi mogle potpuno nestati najranije u leto 2040. Ostali bi, prema jednoj simulaciji urađenoj na tzv. superkompjuterima, samo tanki tragovi leda duž severnih obala Grenlanda i Kanade. Oko 6.000.000 Km² leda svelo bi se u najgoroj varijanti na samo 2.000.000 Km² u samo deset godina – do 2040.

Nestanak leda bi, iako je reč o području geografski udaljenom od naseljenog sveta, doveo do ogromnih promena. Promenio bi se ekosistem čitavog sveta – pogotovo područja o kojem je reč kako onog na površini tako i onog u dubinama okeana.

"U toj igri imate pobednike i poražene", kaže Mark Serreze. Za Rusiju to bi bilo dobro jer bi joj se otvorili morski putevi na krajnjem severu, u području sadašnjeg leda. Rusija bi od toga imala ekonomsku korist. Kanada bi mogla doživeti ekonomski bum. Sjedinjene Države bi međutim morale da uvedu patrole duž svoje severne granice na Aljasci kaže britanskoj agenciji Reuters Mead Treadwell, čelnik američke Komisije za istraživanje Arktika koja je smeštena u Anchorageu na Aljasci. Dodatni problem mogao bi nastati i južnije od područja sadašnjeg večitog leda jer bi nestali sadašnji hladni severni vetrovi koji i te kako utiču na klimu.

Jedini način da topljenje leda bude zaustavljeno je, kažu naučnici, smanjenje efekta staklene bašte odnosno zagrevanja planete Zemlje.
XS
SM
MD
LG