Dostupni linkovi

Slučaj "Suva Reka" - ključna svedočenja policajaca


Prema optužnici Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Beogradu, 26. marta 1999. godine, Radoslav Mitrović, komandant 37. odreda Posebnih jedinica policije „Niški odred“, Radojko Repanović, komandir policije u Suvoj Reci i njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Ramiz Papić, Zoran Petković i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić, počinili su zločin protiv civilnog stanovništva učestvovavši u ubistvu 48 Albanaca. Osim jedne žrtve, svi ostali su bili članovi porodice Beriša.

Sedam godina nakon zločina, na suđenju u Beogradu, optužnicu su potvrdila dva bivša policajca – Velibor Veljković i zaštićeni svedok pod pseudonimom A.

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo koji zastupa porodice oštećenih, rekla je za naš program da iskazi te dvojice svedoka predstavljaju ključna svedočenja u procesu:

„Može se reći da se na njihovim iskazima dobrim delom zasnivaju i optužbe na račun najviših predstavnika policije, znači protiv komandanta ,Niškog odreda‘ PJP i protiv lokalnih funkcionera policije u Suvoj Reci. Obojica govore o tome ko je neposredno vršio ubijanja. Prvi svedok kaže da je komandir formirao dve grupe i da je jednima naredio da idu i ubijaju, a drugima – među kojima je i on bio – da idu i utovaraju leševe.“

S druge strane, Goran Petronijević, advokat prvooptuženog Radoslava Mitrovića, smatra da ti svedoci u potpunosti ne potvrđuju optužnicu:

„Oni potvrđuju da se događaj odigrao i u velikoj meri opisuju način na koji se događaj odigrao. Međutim, i međusobno su u velikoj kontradiktornosti, iako su se obojica nalazila na licu mesta u vreme kada se ovo događalo, i o ulozi pojedinaca u čitavom događaju.“

Prema optužnici, Čukarić, Miroslav i Zoran Petković, Nišavić i Papić su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu odveli u obližnju piceriju „Kalabrija“ u koju su ubacili dve ručne bombe. Nakon toga je pucano u žrtve starosti od jedne do sto godina. Dželjaj Beriša, nastavnik muzičkog iz Suve Reke, kojem su ubijena 22 člana porodice, kaže da je samo igrom slučaja izbegao smrt:

„Ja sam bio 200 metara odatle. Za to sam saznao sat vremena nakon što se desilo. Nijedan Albanaca nije mogao da izađe na ulicu, sve je bilo pod kontrolom specijalnih jedinica.“

Beriša kaže da se nada da će pravda biti zadovoljena. Nataša Kandić smatra da je suđenje za Suvu Reku vrlo profesionalno i posebno ističe aktivno učešće tužioca:

„Tako da prvi put imamo u tužiocu nekoga za koga vidimo da mu je pre svega stalo da se utvrdi činjenično stanje.“

Advokat Goran Petronijević tvrdi da je suđenje ispolitizovano i da je povezano sa procesom za zločine na Kosovu koji se u Hagu vodi protiv bivšeg vojnog, policijskog i državnog vrha Srbije:

„Ja sam gotovo siguran da suđenje za zločine u Suvoj Reci treba da posluži kao činjenični materijal za suđenje u Hagu ovoj šestorici koje se gore događa.“

Nataša Kandić zaključuje da ovakve tvrdnje jednostavno ne stoje:

„To je suđenje koje je počelo sa velikom sigurnošću branilaca optuženih da će oni tu u sudnici početi da govore o agresiji NATO, da će se više govoriti o NATO bombardovanju nego o samom zločinu. Međutim, sudsko veće je to odmah prekinulo, vrlo brzo je uvelo red i branioci su dovedeni u situaciju da moraju da poštuju sudsko veće.“

Suđenje u Specijalnom sudu prate i novinari sa Kosova, a među njima i Blerim Džamaili iz prištinskog lista „Koha Ditore“:

„Vidi se da je sudsko veće ozbiljno u svom poslu. Što je možda iznenađenje. Ova dvojica svedoka su ključni jer obojica potvrđuju ono što se događalo.“

Suđenje za zločin u Suvoj Reci nastavlja se 9. januara kada sa iskazom nastavlja zaštićeni svedok A.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG