Dostupni linkovi

Procjep među Palestincima sve dublji


Tokom današnje posjete Teheranu, palestinski premijer Ismail Hanije poručio je da njegova vlada nikada neće priznati Izrael, te da će nastaviti borbu za oslobođenje Jerusalema. Hiljade pristalica pokreta Hamas demonstriralo je danas u Gazi u znak podrške premijeru. Procjep između Hamasa s jedne i Fataha s druge strane iz čijih redova dolazi i predsjednik palestinskih teritorija Mahmud Abas sve je dublji, što nimalo ne doprinosi ukupnim nastojanjima da se Bliski istok smiri. Haniyeh, koji se trenutno nalazi na turneji prvoj od stupanja na dužnost premijera tokom koje će posjetiti Iran, Egipat, Katar i Siriju, danas je u Iranu poručio:

"Arogantni Amerikanci i cionisti žele da priznamo bespravno prisvajanje palestinske zemlje, da prekinemo džihad i da priznamo sporazume koje su postigli cinionistički neprijatelji u prošlosti. Sa ove govornice vam potvrđujem da se to neće ostvariti."

Paralelno protesti, takođe predvođeni Hamasom, nastavljaju se i u Libanonu. Premijer Siniora ne namjerava popustiti ulici, demonstranti se ne namjeravaju povući dok to ne učini Vlada koju smatraju odgovornom za izdaju u ratu s Izraelom. Libanon je jedina država koja je čvrsta saveznica SAD u regiji, suviše slaba međutim da bi im mogla pomoći u stanilizaciji Iraka.

Studijska grupa bivšeg američkog državnog sekretara Jamesa Bakera predložila je da se za potrebe smirenja rata i stabiliziranja Iraka angažuju svi irački susjedi – da se povede dijalog i sa Sirijom i s Iranom, da se za izvjesno vrijeme ostavi po strani iranski nuklearni program i krene u direktan dijalog s Teheranom o stabilizaciji Iraka.. George Bush je, pak, odlučan u tome da u skorijoj budućnosti ne otvori nikakv dijalog sa zvaničnim Teheranom uvjetujući to suspenzijom procesa obogaćivanja urana koji bi, kako strahuju zapadne vlade, mogao dovesti do proizvednje atomske bombe.

Dvostranačka američka komisija posebno insistira na tome da su problemi na Bliskom istoku međusobno povezani i da bi sveobuhvatni mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca doprinio stabilizaciji Iraka. James Baker kaže kako ne postoji niko s kim su razgovarali ko nije svjestan potrebe ponovnog jakog angažmana u arapsko-izraelskom sukobu. Svi su bez izuzetka rekli, prenosi Baker: "U toj se stvari morate reaktivirati i to vrlo snažno".

Bivši američki predsjednik Bill Clinton podržao je ideju o razgovorima svih strana na Bliskom istoku posebno razgovore s Iranom i Sirijom kako bi se pomoglo u smanjenju krvoprolića. Treba učiniti sve kako bi došlo do regionalnog problema, kazao je Clinton. James Baker smatra da će, ako se pridobije Siriju, biti presječen glavni tranzitni put kojim se Hezbolah naoružava:

"Time stišavamo i neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha. Osim toga, Sirija ima sposobnosti , po mom mišljenju, privoliti Hezbolah da prizna Izrael, što onda omogućava Jerusalemu da nađe sagovornika na palestinskoj strani."

Za sada se čini da je najveća prepreka ovom planu američki predsjednik George Bush koji se, i pored želje da skine problem Iraka s vrata, ipak, usprotivio preporuci o dijalogu s više zemalja. Kazao je kako se Iran i Sirija "ne trebaju zamarati" da se pojave na međunarodnoj konferenciji o Iraku ukoliko ne prekinu s finansiranjem terorizma.
XS
SM
MD
LG