Dostupni linkovi

Tribunal ispunio zahteve, Šešelj prekinuo štrajk


Tribunal je, u saopštenju o prestanku Šešeljevog štrajka glađu, naznačio da je on odmah podvrgnut lekarskim pregledima "kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju i koje korake treba smesta preduzeti u cilju očuvanja njegovog zdravlja".

Prema izvorima u Sudu, Šešelj će posle kratkog boravka u bolnici Bronovo biti vraćen u pritvor Tribunala u Ševeningenu.
U toj bolnici nedavno je operisana holandska kraljica Beatriks (Beatrix).

Šešelj je obustavio štrajk glađu pošto mu je žalbeno veće Tribunala vratilo pravo da se brani sam i odlučilo da suđenje počne ponovo, kada se on potpuno oporavi. Odlukom žalbenog vecha poništene su i odluke prvostepenog veća o nametanju branioca, kao i postavljanju "branioca u pripravnosti" stand-by) Šeselju.

Šešelj, koji je optužen za zločine nad nesribma u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, štrajkovao je glađu od 11. novembra.

Obraćanje Vojislava Šešelja žalbenom veću Haskog tribunala, posle 27 dana štrajka i dan nakon što je sudsko veće najavilo medicinsku intervenciju ukoliko Šešeljev život bude ugrožen, tumači se i na način da se Šešelj vratio u pravnu proceduru Tribunala. Međutim, Biljana Kovačević Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da to nije ispravno tumačenje jer se Šešelj nijednog trenutkla nije isključivao iz procesa:

“Postojali su zahtevi, onog trenutka kada je Šešelj stupio u štrajk glađu to je bio pritisak na sud da pristane na njegove zahteve, on je sve vreme u aktivnoj proceduri gde traži ispunjenje svojih zahteva štrajkom glađu. Cela priča o tome kako Šešelj ne komunicira sa Haškim tribunalom je sračunata – da se Šešelj prikaže kao žrtva. Šešelj od prvog dana komunicira s Haškim tribunalom. Njegov štrajk glađu je komunikacija, jer on na način kako je to predviđeno po pravilima i po statutu nije mogao da dobije ono što je hteo i onda je pribegao ovakvom jednom sredstvu.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG