Dostupni linkovi

Srbija najavljuje nove investicije preko Drine


Dan nakon što je Telekom Srbije kupio većinski udeo u Telekomu Srpske, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica najavio je da će „veoma brzo“ uslediti nove značajne investicije Srbije „preko Drine“. Telekom Srbije je juče za 65 odsto kapitala Telekoma Srpske dao najbolju ponudu – 646 miliona evra, četrdeset posto više od drugog učesnika na tenderu – Telekoma Austrija. Time se u javnosti otvara pitanje i da li je prekodrinska investiciona ekspanzija Srbije doista ekonomski ili politički motivisana.

Bivši predsednik Upravnog odbora Telekoma Dragor Hiber kaže da je Telekom Srbija kupovinom Telekoma Srpske, načelno uradio dobar posao, ali:

„U tom potezu svakako ima i politike. Mislim da bez politike ovaj posao ne bi bio ostvaren. Podudarili su se neki od planova menadžmenta Telekoma i politički koncepti vlade. Što se tiče toga da li je cena adekvatna, ako se upoređuje sa cenama koje su plaćane u zadnje vreme u regionu, čak i ako se kao ekstrem uzme vrlo visoka cena koja je plaćena za Mobtel, ta cena nije ni preterano visoka.“

Nezavisni ekonomisti i oponenti vlade ocenjuju da je kupovina Telekoma Srpske loš poslovni potez i ekonomski besmislen, pošto je kompanija plaćena čak 40 odsto više od maksimalne vrednosti na berzi, kao i to da su usluge Telekoma Srbije na domaćem tržištu u katastrofalnom stanju. Ekspert za strana ulaganja Milan Kovčević:

„Kad je reč o najnižoj kotaciji, to je čak 140 posto više od najniže kotacije. I drugo, čini mi se da je naš Telekom imao potrebe da investira u ukidanja dvojnika, da je trebao da investira u unapređenje domaće mreže, da razdvoji mobilnu i fiksnu telefoniju, da pokaže neke rezultate ovde pa da se onda dalje razvija.“

I predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra nerazumnim o ulaganje u Telekom Srpske. „Vlada svoje nacionalističke apetite zadovoljava megalomanskim investicijama u Republici Srpskoj, gde nastupa kao da smo bogatiji od Austrije“, rekao je Jovanović, a prenosi Liberalno-demokratska partija.

Menadžment Telekoma Srbije je odgovarajući na pomenute kritike saopštio da je u poslednje tri godine u Srbiju inevstrirano 817 miliona evra. Napominju da ovom kupovinom neće biti ugrožene dalje investicije u Srbiji. Generalni direktor Draško Petrović ovako odgovora na pitanje da li je Telekom Srpska preskupo plaćen:

„Cena od 646 miliona evra je realna cena. Nije to bila nikakva velika mudrost. To je bio rezultat analize uporedivih transakcija u našem okruženju u 2005. i 2006. godini.“

U Beogradu su uvereni da je ova investicija značajan faktor regionalnih i ekonomskih integracija zapadnog Balkana:

„Mi ćemo svim korisnicima naših usluga na teritoriji čitave BiH omogućiti, pod jedan, pouzdanu mrežu, pod dva, nove servise i pod tri, jeftinije tarife i jeftinije usluge. Šta mi hoćemo? Mi hoćemo da Beograd, Banjaluka i Sarajevo budu najznačajnije telekomunikacione tačke zapadnog Balkana.“

U Telekomu Srbije procenjuju da bi iz dobiti Telekoma Srpske, koji ima 200 miliona evra prihoda, najveći deo investicije mogao da se isplati u nerednih desetak godina. Do potpisivanja ugovora ostala je tajna kako je Telekom obezbedio finansijsku podršku kupovine Telekoma Srpske.
XS
SM
MD
LG