Dostupni linkovi

Ministar najavio štrajk glađu


Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Mirsad Kebo, mogao bi biti prvi državni ministar koji će štrajkom glađu tražiti pravdu za građane svoje zemlje, preciznije za policajce koji su ostali bez prava na rad i ostalih osnovnih prava. Ministar Kebo je juče, tokom posjete sjedištu Vijeća Evrope, pozvao komesara za ljudska prava da 18. ovog mjeseca posjeti BiH i sačini izvještaj o ljudskim pravima policajaca:

«Ja očekujem da se on odazove tom pozivu. Ako ne, onda ja stupam u štrajk do kraja. Ja ću početi štrajk glađu ako se ne pojavi u BiH.»

Na primjedbu da će tako ugroziti vlastito, narušeno zdravlje, ministar Kebo kaže kako nije riječ o političkoj nego o ljudskoj odluci:

«To je jedna moja moralna obaveza. Ja sam se kao ministar za ljudska prava borio, poduzeo sam sve za šta međunarodni pravni sistem za sada pruža šanse da se on riješi. Naišao sam na zid svjetske birokracije i odlučio sam se na ovaj moralni čin zbog toga što želim da završim jednu svoju obavezu i ovim jadnim ljudima omogućim da ostvare svoja prava, makar u tome se igrao i sa svojim životom. A šta mi život znači bez principa?»

Oko 600 policajaca iz oba bh. entiteta odlukom međunarodnih policijskih snaga prije četiri godine je, u okviru reforme policije, ostalo bez posla. Oni za nedjelju 10 . decembar, na Međunarodni dan ljudskih prava, najavljuju nove, ali masovnije demonstracije.
Predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca Federacije Ramo Sulić:

«Nikada nećemo odustati od naših zahtjeva iz jednog prostog razloga što mi ne tražimo bjanko rehabilitaciju svih decertificiranih policajaca, već tražimo da nam se omogući pravo na pravičan postupak, kao jedno od temeljnih prava. Znači, ono što nam se stavlja na teret, zbog čega smo izgubili i posao i izgubili sva druga prava, tražimo da nam se to dokaže u pravičnom postupku pred nezavisnim sudom itd. I ne vidimo razloga zašto UN toliko odbija tu mogućnost revizije. Vjerovatno iz jednog jedinog razloga - da se ne bi dokazalo, a sigurno bi se pokazalo u preko 90 posto slučajeva decertifikacije, da su Ujedinjene nacije pogriješile. Ili to možda ipak nije bila greška, već bila namjera da se napravi jedna politička i kadrovska čistka unutar redova policije BiH? Ugodno i neugodno smo iznenađeni najavom štrajka glađu od strane resornog ministra. Ugodno iz razloga što nam to daje do znanja da je ministar Kebo opravdao naše povjerenje, a neugodno iz jednog prostog razloga što mi smatramo da samim tim činom, u namjeri da se zaštite prava vlastitih državljana, bi ministar samo ugrozio svoje zdravlje, koje je ionako ugroženo. Nastojaćemo na svaki mogući način da ga odvratimo od tih namjera.»

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, na putu za Sarajevo, kaže kako je posjeta Strazburu i evropskim institucijama ipak bila uspješna:

«Pa mogu vam reći da je bilo vrlo korisno što sam posjetio Strazbur, mjesto zaštite ljudskih prava i najviših institucija Vijeća Evrope, podigao prašinu sa jednog problema koji se zove problem decertificiranih policajaca, koji više godina stoji. Također, danas sam pripremio pisma generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Vijeća sigurnosti sa zahtjevom da do 18. decembra se izjasne o ovom problemu, ili će i to biti razlog mog štrajka do kraja.»
XS
SM
MD
LG