Dostupni linkovi

Opasnosti od komunikacije internetom


Zvuk tipkanja po slovima tastature, sati provedeni u istom poslu i pogledi uprti ka monitoru zaista mogu biti signal za uzbunu. Prvi slučaj vrbovanja za trgovinu ljudima putem interneta u Srbiji zabeležen je 2004. godine, i do tada je srpska policija evidentirala 50 različitih krivičnih dela proizašlih iz zloupotrebe Interneta. Ovakve podatke iznela je portparolka Astre Aleksandra Jovanović, i podsetila:

„Reč je bilo o jednoj devojci koja je chatujući na Internetu upoznala muškarca koji joj je nakon nekog vremena njihove zajedničke komunikacije ponudio posao medicinske sestre u jednom medicinskom centru u Italiji, da bi se kasnije ispostavilo da taj medicinski centar uopšte ne postoji.“

Ovaj primer klasični je pokazatelj mehanizama kojima se služe trgovci ljudima, ali koje su do sada primenjivali isključivo u živom kontaktu. Tako je, na primer, svojevremeno u Beogradu pronađena devojka iz Moldavije, žrtva human traffickinga, kojoj je, iako je više meseci boravila u Srbiji, bio onemogućen svaki kontakt sa spoljnim svetom, tako da je ona sve do trenutka izbavljenja verovala da se nalazi u Rimu, gde je (po obećanju vrbovatelja) krenula u potrazi za zaposlenjem. Trgovci su sada, zahvaljujući Internetu, otišli korak dalje, upozorila je šefica odeljenja za demokratizaciju OEBS-ove kancelarije u Beogradu Hanelore Volier:

„Borba protiv ove vrste kriminala će uvek ostajati bez velikih uspeha. Ali u cilju što boljeg suprotstavljanja tome mi moramo pratiti stalne i vrlo brze promene u načinu na koji oni pridobijaju nove žrtve. Drugim rečima, oni su organizovani i pametni.“

Astrinio istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.205 srednjoškolaca, i to u šest gradova Srbije. Njih 70 odsto koristi Internet, a 38 odsto prevashodno za potrebe chatovanja. Saradnice Astre, podstaknute ovim podacima, osmislile su profil devojčice od 15 godina, sa problemima i dilemama tipičnim za njen uzrast. Ona je provela ukupno 50 sati u jednoj od Internet chat soba. Aleksandra Jovanović govori o iskustvima koja su tada ostvarena:

„Za tih 50 sati devojčicu su kontaktirali ukupno 457 puta. U najvećem broju slučajeva – 86 posto – prvi kontakt je inicirala osoba muškog pola. U više od četvrtine kontakata je bilo prisutno seksualno uznemiravanje. U dva slučaja su joj sagovornici eksplicitno nudili novac za seksualne usluge. Četrnaest puta su sagovornici pokušavali da ostvare svoje seksualne fantazije sa maloletnicom. A u dva puta su nudili svoju pomoć u ostvarivanju boljeg života i ovde zapravo mi govorimo o potencijalnom vrbovanju u cilju trgovine ljudima. Dali smo primer muškarca koji se predstavio da je iz Makedonije, koji je devojčici nudio posao peko leta u svom kafiću , pri čemu joj je davao niz sugestija da će ona tom prilikom dobro da zaradi, da to ne bi trebalo da kaže svojim roditeljima, da se ništa ne brine da će veoma lako naučiti taj posao…“

Pokazalo se da je virtuelnu devojčicu kontaktirao veliki broj odraslih muškaraca, očigleno pedofilnih sklonosti, spremnih i da plate za seksualne usluge. Jedan od kontakata koji je ostvaren i objavljen u publikaciji „Trgovina ljudima decom: pogled kroz Internet prozor“, delom je ovako izgledao:

MUŠKARAC: Odakle si Saškice, imaš 15 godina?

DEVOJČICA: Da, a ti?

MUŠKARAC: Ideš u školu, imaš momka?

DEVOJČICA: Da, u osnovnu, 8. razred. Nemam.

MUŠKARAC: Volela bi da ga imaš?

DEVOJČICA: Pa naravno da bi, ali kad naiđe naiđe.

MUŠKARAC: Jesi li nevina?

DEVOJČICA: Neću da ti kažem.

MUŠKARAC: Dobro, znam, sramota te je. Volela bi da izgubiš nevinost uskoro? Poigrala bi se sa mojom bananom? Hajde pričaj, šta se ustručavaš, reci nešto.

DEVOJČICA: Kako si tako prost a imaš 30 godina?

MUŠKARAC: Mila, videćeš kad odrasteš. Bićeš luđa nego sad. Volela bi da se poigraš sa mnom?

DEVOJČICA: A ti se baš osećaš jako kada pričaš sa devojčicama?

MUŠKARAC: Prija mi – najslađe ste u tim godinama. Želim mlađu devojku i sada pričam sa tobom. Bila bi ponekad sa mnom? A da te ja pomognem na određeni način finansijski? Šta misliš? Recimo – učiniš me srećnim na brzaka i dobiješ 100 evra. Samo deset-petnaest minuta. Mislim da je ponuda OK.

DEVOJČICA: Pa ja nisam sponzoruša. Imam samo 15 godina.

MUŠKARAC: Naravno. Sve bi ostalo između nas, a ti bi uvek imala para.

Iz ovog transkripta izostavili smo neke od posebno vulgarnih delova. Sam razgovor završen je direktnom ponudom za oralni seks u zamenu za 150 evra. U Astri napominju da ukazivanjem na opasnosti koje Internet nosi ne sugerišu ograničavanje njegove upotrebe, već afirmaciju pozitivnih Internet sadržaja.
XS
SM
MD
LG