Dostupni linkovi

Nastavljaju se opozicioni protesti u Libanonu


Pristaše libanonske opozicije, koju predvodi šiitska stranka Hezbolah, ulogorili su se u centru Bejruta, gdje su i prenoćili. Oni tvrde da se neće povući sve dok kabinet Fuada Siniore ne da ostavku. Usput naglašavaju kako demonstracije neće biti agresivne. Hezbolah uživa sirijsku i iransku podršku, a aktuelnu vladu smatra američkom marionetom. Najveći trn u oku svakako je to što Siniorin kabinet nije ovog ljeta podržao Hezbolah u ratu s Izraelom.

Vlada, u kojoj dominiraju antisirijski političari, optužuje opoziciju da pokušava izvršiti prevrat. "Bez obzira na to koliko će dugo ostati na ulicama...to neće srušiti vladu Fuada Siniore", rekao je sunitski čelnik Saad al-Hariri, koji podržava premijera. Sam premijer je poručio da ga nikakvi ulični protesti neće izbaciti iz premijerske fotelje, nego da to može biti urađeno samo glasanjem u Parlamentu. Zastupnik pokreta Hezbolag, Ali Ammar kaže:

"Nećemo napustiti ovaj trg sve dok vlada ne popravi svoje greške i prizna volju naroda, koji u većini želi ovu krizu prevazići formiranjem valde nacionalnog jedinstva. Lopta je sada u dvorištu grupe koja ilegalno i suprotno ustavu vlada ovom zemljom. Oni snose odgovornost za sve buduće poteze, a mi imamo još iznenađenja za njih, ne samo ulične proteste."

Demonstranti su postavili šatore nedaleko od Trga mučenika i na ulicama koje vode do sjedišta vlade, gdje su se u petak okupile stotine hiljada opozicionih pristaša koji žele uspostavu vlade nacionalnog jedinstva. Isto su veče blokirali vladine zgrade, ali su ih kasnije djelomično deblokirali nakon kontakata između opozicionih čelnika i arapskih diplomata, izjavio je jedan visoki opzicioni izvor, tvrdeći da je "Vlada primila poruku". Vojnici su postavili žičanu ogradu i metalne prepreke oko kompleksa vladinih zgrada u središtu Bejruta. Iako je spor političke prirode mnogi Libanonci strahuju da bi moglo doći do sektaškog nasilja, tim prije što napetosti između sunita i šiita nisu od juče, i nisu zanemarljive.

Saudijski kralj Abdullah rekao je Siniori i njegovim ministrima da Saudijska Arabija podržava libanonsku vladu. Saudijska Arabija neće prihvatiti bilo kakvo pogoršanje sigurnosne situacije u regionu, izjavio je Abdullah u telefonskom razgovoru s libanonskm premijerom.
XS
SM
MD
LG