Dostupni linkovi

Kakva šuma, takvi i zečevi


Jakov AMIDŽIC, šef pododjela za sport i kulturu u Vladi Brcko Distrikta BiH i Direktor Susreta kazališta BiH u Brckom

Subota, 25. XI 2006. godine
Za moje navike kasno se budim, osam sati i trideset pet minuta. Sretan sam. Napolju je lijep, jesenji dan. Kćerka, student, je poslije dužeg vremena kod kuće, a ispred mene vikend. Nakon čitanja dnevnog tiska raspoloženje mi se mijenja. Netom završeni Festival kazališta BiH u Brčkom, i pored savršene organizacije, pamti se po odluci stručnog žirija koji nije dodijelio nagradu za dramski tekst suvremenom bosanskohercegovačkom živom piscu. Kako je ova nagrada u kuloarima bila kaparisana za najsuvremenijeg, i ne baš najživahnijeg bh. pisca, počinju problemi.
Dan je ZAVNOBIH-a. Dva člana Predsjedništva BiH polažu vijence, što trećem nije ni na kraj pameti. Jedan od pomenute trojice unosi sliku Tita u Predsjedništvo BiH. Dobro narod kaže - kakva šuma, takvi i zečevi.

Nedjelja, 26. XI 2006. godine
Nastavlja se medijski napad na Stručni žiri 23. susreta kazališta BiH u Brčkom. Javio se i Abdulah Sidran koji tvrdi da je očito da mu nisu skloni kao bošnjačkom književniku i da još nije vrijeme za takva okupljanja, misleći na okupljanja umjetnika iz cijele države. Svoj bijes sa stručnog žirija prenosi na Brčko. Iskreno, od pisca takvog ugleda i sa toliko međunarodnih i domaćih priznanja i nagrada, očekivao sam polemiku na višoj razini. Opći utisak je da je moglo i drugačije, ali i da je reakcija na odluku žirija neprimjerena. Kulturna bh. scena se polarizira, padaju sve teže riječi, a opet u svemu tome ima nekog smisla.

Ponedjeljak, 27. XI 2006. godine
Nekako teško otpočinjemo novi radni tjedan. Umor i nervoza vidljivi na svima, ali mora se dalje. Predlažu mi da sve prostorije krečimo jer kažu sujeta curi sa zidova nakon boravka toliko umjetnika. Počinjemo pripreme na organiziranju smotre amaterizma Brčko distrikta BiH koja ove godine ima međunarodni karakter jer nam dolaze gosti iz Srbije, Makedonije i Hrvatske. Osvježenje su voditelji kulturno-umjetničkih društava koji maksimalno angažirano prilaze ovom poslu. Očekujemo oko tisuću učesnika koji će, pored prezentacije svog rada, imati mogućnost učestvovanja u radu radionica koje će voditi profesori akademija iz Banja Luke i Sarajeva. Studenti tih akademija će u okviru etno kampa raditi na snimanju stanja u ovoj oblasti na prostoru Brčko distrikta BiH. Tema ovogodišnje smotre su bubnjevi i zurle, autohtoni instrumenti ovog prostora.

Utorak, 28. XI 2006. godine
Magla. Teško vrijeme. Čitav dan sjedim za računarom i pišem odgovore na zastupnička pitanja zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH i informacije po zahtjevu istih tih zastupnika. Izborna nervoza se ne smiruje, bez obzira što bi trebalo biti drugačije, jer su izbori bili na državnoj razini, a ne u Distriktu. Usvajanje proračuna za narednu godinu nikako da dođe u skupštinsku proceduru, što dodatno unosi nervozu jer treba početi raditi planove rada, a to je teško bez financijskih pokazatelja. Od rujna, u našoj organizaciji, pored sporta i kulture, je i turizam, što stvara nove probleme jer se prvi put i ovaj segment izvršne vlasti mora uvrstiti u proračun. Teško je, ali smo na teškoće navikli.

Srijeda, 29. XI 2006. godine
Magla. Čitavo prije podne telefoniram i objašnjavam proceduru plaćanja u Vladi Distrikta učesnicima Susreta koji, pritisnuti financijskim problemima, pokušavaju što prije naplatiti ispostavljene fakture. Očigledno da kulturi u BiH nedostaje novac. Danas su na redu tekući poslovi nabavke i održavanja opreme. Kako nas čekaju veliki poslovi moramo odmah u proceduru staviti nabavke potrebnih roba i usluga jer će predviđeni projekti bez tih nabavki biti dovedeni u pitanje. Pri kraju radnog dana pravim detaljan akcioni plan za prosinac. Izgleda mi kao da će se u prosincu Distrikt baviti samo sportom i kulturom.

Četvrtak, 30. XI 2006. godine
Šezdeset godina je od početka rada Gradske biblioteke u Brčkom. Osnovana 1946. godine, dugo vremena je bila matična biblioteka za sedam okolnih općina. Iz ovog drugog rata izašla dobro očuvana, a trenutno u knjižnom fondu ima oko120.000 knjiga. Smještena je u Gradskoj vijećnici, odakle ovih dana treba da se iseli jer se zgrada Gradske vijećnice renovira. Za smještaj biblioteke određena je funkcionalna zgrada Šipada u centru grada. Očekuje nas obiman i odgovoran posao izmiještanja knjižnog fonda i ponovnog ustroja i početka rada svih odjela biblioteke. Uporedo sa izradom plana preseljenja, radimo i program obilježavanja šezdesete obljetnice biblioteke, a dogovoreno je da se središnji dio manifestacije održi 19. i 20. prosinca.

Petak, 1. XII 2006. godine
U medijima ponovno Susreti kazališta i neodijeljena nagrada. BiH-a tjednici, Slobodna Bosna i Dani, korektno komentiraju, i nadam se, zaključuju polemiku Sidran – ostali.
Stanje u sportu Distrikta, kao drugom segmentu u djelokrugu rada moje organizacije, dovedeno je do usijanja. Muški i ženski odbojkaški klub se spremaju za odlazak na europska natjecanja. Rukometni klub priprema veliki novogodišnji rukometni turnir mlađih selekcija sa više od dvadeset učesnika, od kojih je većina iz inozemstva. Klubovi borilačkih sportova imaju međunarodne turnire, a pored toga organiziraju se i sportski turniri u povodu vjerskih blagdana. Uz navedeno, tu su i redovne takmičarske i trenažne aktivnosti sedamdeset klubova u raznim sportovima za koje osiguravamo prostor i sredstva. Mnogo za malu sredinu kakva je naša, a sve to treba kvalitetno organizirati.
XS
SM
MD
LG