Dostupni linkovi

Korupcija na sveučilištima


Postojanje korupcije opća je karakteritika cjelokupne bosanskohercegovačke stvarnosti, tako da ni sveučilišta u Bosni i Hercegovini ne mogu biti imuna na nju, riječi su to profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Mehe Bašića. Ovaj profesor jedan je od rijetkih koji otvoreno priča o ovoj problematici. U jednom od svoji tekstova kazao je kako su univerziteti rasadnici korupcije:

«Po definiciji, univerziteti obrazuju ljude sa najvišom diplomom, pa je onda logično očekivati da ti isti ljudi, kad dođu na određena mjesta, ponašaju se korupcionaški. Dakle, problem je u tome što univerzitet djeluje u sistemu koji nije uređen na način da nemamo krovni zakon, nemamo standarde, kriterije i društvene subjekte koji utvrđuju okvire u kojima će se univerzitetski nastavnik ponašati.»

O ovoj temi u vidu istraživanja do sada se bavilo nekoliko nevladinih organizaciju u BiH. Jedna od njih je i Transparancy International. Srđan Blagovčanin, glasnogovornik ove organizacije:

«Transparancy International je radio dva istraživanja javnog mnijenja studenata na banjalučkom i sarajevskom univerzitetu. Ono što je karakteristika tih istraživanja je da u jako velikom broju, čak preko 60 posto studenata na oba univerziteta smatra da je korupcija prisutna na njihovim visokoškolskim ustanovama, a brine procenat studenata koji nisu spremni da poduzmu bilo kakvu akciju u situaciji da im se traži mito - da li na otvoren način ili na bilo koji način.»

Studenti tvrde kako korupcije ima, ali nerado javno govore o njoj:

«Za određene predmete tačno se zna kolika im je cijena. Sad ne bih da imenujem koji su to predmeti, ali prisutno je u svakom slučaju.»

«Mi jednostavno ne možemo tome ukraj stati. Kome da se obratimo kad sve pogledamo?»

«Ja mislim da je to do našeg mentaliteta - i vjerovatno neke posljedice rata, jer naša situacija u državi nije normalna.»

Studneti se često žale na profesore kao ih uslovljavaju da kupe knjige iz određenog predmeta da bi taj ispit položili:

«Svake godine objavljuju neke knjige da ih morate kupiti da biste izašli na ispit. A koliko je kvalitet tih knjiga upitan, najbolje govori činjenica da iz nekog ekonomskog predmeta učite poreski sistem Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke! Ja ne znam šta se dešava s profesorima? Ne prate televiziju ili ne prate nove tokove, odnosno prepisuju iz knjiga svojih kolega starijih.»

«Ima dosta nekorektnosti kod profesora. Recimo, da se izlazi na ispite tako što se prvo kupi knjiga od profesora, pa onda se izađe na ispit.»

U posljednje vrijeme često je prisutna korumpiranost u samom sustavu upravljanja i odlučivanja na fakultetima, ističe Sulejman Redžić, profesor na Prirodno - matematičkom fakultetu u Sarajevu:

«Danas jedan čovjek, ili dva čovjeka mogu da odlučuju o univerzitetu, o imenovanju upravnih odbora, o imenovanju dekana fakulteta, gdje danas postoji najviše anomalija i gdje najviše dolazi do izražaja upravo ta suženost u autonomiji univerziteta.»

Profesori na svučilištima ne kriju da su se barem jednom u životu našli u situaciji da im neko ponudi mito. Besim Spahić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu:

«Što se tiče mene lično, kao prvo fakultet na kojem radim, jer je to novinarstvo, nije onako nešto da je sebi diglo cijenu, pa da bi se moglo, ali sigurno u životu sa imao mnogo slučajeva da su mi ljudi donijeli poprilično ogromne svote novca da ja kao profesor pokušam nekoga upisati na medicinu, na stomatologiju, farmaciju i na još neke fakultete, Akademiju scenske umjetnosti itd.»

Korupcija na svučilištu česta je tema i u mnogim elektronskim i tiskanim medijima. Belma Bećirbašić, novinarka magazina «Dani»:

«Inače, strašna je situacija na univerzitetima po pitanju pogotovo visokog obrazovanja, postavljanje i imenovanje dekana itd. Sve se vrši uglavnom po stranačkim linijama. Evo vidjeli smo na Prirodno - matematičkom fakultetu koj je bio problem. Na Medicinskom fakultetu još nije došlo do rješavanja imenovanja dekana itd. Postoji strašan pritisak koji dolazi ministarstava obrazovanja koji jesu osnivač univerziteta, ali univerzitet mora sačuvati svoju autonomiju, a on je nema. I dobro je da se priča o ovome, ali to je samo jedan od problema koji bi se možda mogao riješiti uspostavom zakona o visokom obrazovanju, koji se već godinama ne donosi.»

Pravosuđe, koje je prema brojnim istraživanjima također korumpirano, vrlo rijetko procesuira ovakve slučajeve. Mnogi se slažu kako je korupcija ukorijenjena u sva područja života, te da još uvijek ne postoji mehanizam u Bosni i Hercegovini koji bi se borio protiv toga.
XS
SM
MD
LG