Dostupni linkovi

HAG


Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo je u četvrtak Stanislava Galića, komandanta bosanskih Srba tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1994. godine na doživotni zatvor, zbog "terora nad civilnim stanovništvom".
Ovo je prvi put da je Haški sud konačnom presudom izrekao najtežu kaznu predviđenu statutom.
Kazna koja je izrečena na prvostepenoj instanci u decembru 2003. "potcijenila je ozbiljnost Galićeve uloge", ocijenilo je Žalbeno vijeće.
Optužba je tražila doživotni zatvor za Galića, komandanta Romanijskog korpusa od septembra 1992. do augusta 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo.
Ovaj "srednjovjekovni pakao", kako ga je nazvala glavna tužiteljica, koji je trajao 44 mjeseca, što se smatra najdužom opsadom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, praćen je televizijskim kamerama cijeloga svijeta a da međunarodna zajednica nije bila u stanju da ga okonča.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG