Dostupni linkovi

Ubistvo gardista još nerazjašnjeno


Srboljub Nikolić, bivši potpukovnik Vojske Jugoslavije, rekao je da je za boravak haškog optuženika Ratka Mladića u vojnim objektima do maja 2002. godine znalo najmanje 500 starešina Vojske i predstavnika vlasti. U prilog tvrdnji da se Mladić krije u Topčideru, Nikolić je ispričao da je u maju 2002. godine od pretpostavljenih iz Vojne uprave bezbednosti telefonom dobio naredbu da organizuje izlazak Mladića iz vojnog objekta gardijske brigade na Topčideru, što je i učinio.

Ova priča podsetila je javnost da su u Topčiderskoj kasarni, 5. oktobra 2004. godine, poginula dva vojnika koja su čuvala tajni podzemni objekt Karaš. Posle tog događaja spekulisalo se da li postoji mogućnost da su gardisti, Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević, ubijeni jer su tamo videli Ratka Mladića.

Boža Prelević, predsednik nezavisne komisije koja je istraživala ovaj slučaj, rekao je da bi nadležni trebali da provere sve mogućnosti kada je u pitanju pogibija vojnika u Topčideru i podsetio da je komisija zaključila da je gardiste neko ubio:

"Komisija se nikada nije upuštala, niti je mogla da se upusti, u to zašto su vojnici ubijeni. Teško je na osnovu onoga što smo radili reći da li je ovo neka nova svetlost na ceo slučaj, ali u svakom slučaju jeste dobra podloga da se napravi jedna vrsta istrage i da se vidi da li je Mladić bio u objektu Karaš. Ukoliko bi se utvrdilo da je on tamo možda i bio, i ukoliko bi se našli svedoci, a nekom istragom bi smo išli dalje pa utvrdili da je on u to vreme bio tamo, onda mi se čini da bi to bilo vrlo blizu otkrivanja istine da je to mogući razlog pogibije vojnika."

Slučaj ubijenih gardista trenutno je u nadležnosti Okružnog suda u Beogradu, ali više od dve godine od tog događaja nema osumnjičenih. Posebno je interesantno da su vojni istražni organi zaključili da su gardisti ubili jedan drugog.

Vladan Batić, advokat porodice ubijenog Jakovljevića, od početka je tvrdio da postoji uzročno-posledična veza između pogibije gardista i skrivanja Ratka Mladića, a to misli i danas:

"Sve okolnosti ukazuju na to da su momci 5. oktobra 2004. godine stradali upravo zato što su videli Ratka Mladića jer način kako je reagovala vojna istraga posle njegovog stradanja nedvosmisleno potvrđuje da se na svaki način nastojao zaobići Karaš, podzemno sklonište u okviru tog poseda na kome se nalazi kasarna gardijske brigade. Nije urađena DNK analiza. Onda kada smo mi, sedam-osam meseci kasnije, bili na uviđaju na licu mesta, paro-čistačima je očišćen čitav taj prostor podzemnog skloništa, što je u meni pobudilo sumnju da to ima veze sa Ratkom Mladićem."

Jovica Mitić, bivši advokat porodice stradalog Milovanovića, smatra da i posle svedočenja o skrivanju Mladića na suđenju jatacima nema novog svetla na slučaj Topčider:

"Pogotovo u odnosu na to vreme koje je penzionisani potpukovnik pomenuo kao vreme skrivanja generala Mladića u Topčideru. Mislim da su kasnije, odnosno u vreme pogibije gardista, već bile neke druge strukture i da to tada već nije bilo moguće, bez obzira na zaostale strukture naklonjene Mladiću u gardijskoj brigadi. Ne baca novo svetlo, čak mislim da skreće sa prave teme, pravi štetu i zamagljuje je, kao što je i provlačenje te priče pravilo štetu i zamagljivalo sve ove godine. Neko se krije iza tog velikog racionalnog razloga. To je budalaština. Jedan iz sela kod Šapca, a drugi iz sela kod Paraćina. E baš su svaki dan gledali dnevnik i pamtili kako izgleda Ratko Mladić!?"

Mitić pretpostavlja da su gardisti ubijeni jer su kriminalce pokušali da spreče u krađi iz kasarne:

"Mislim na sitan šverc i na krađu. Kada kažem sitan, mislim na obimnost šverca, a ne na vrednost. Priča sa generalom Ratkom Mladićem ostavlja gorak ukus, ako je neistinita."

Ali advokat Vladan Batić, kao dokaz za svoju tezu da je smrt gardista povezana sa Ratkom Mladićem, navodi i tvrdnju da su tokom istrage vojni organi učinili sve da diskredituju i omalovaže stradale vojnike:

"Koga bi dva dečaka, koji potiču iz seoskih sredina, mogli da prepoznaju izuzev Ratka Mladića."

Roditelji ubijenih gardista u više navrata su Okružni sud u Beogradu optužili za odugovlačenje postupka. Advokat Božo Prelević zaključuje da se slučaj Topčider jednostavno mora rasvetliti što pre:

"Suština cele priče jeste da li imate otuđeni centar moći van državnih organa, koji ima svoju politiku, svoje interese, svoje motive. Ako to imate, onda nemate pravnu državu."
XS
SM
MD
LG