Dostupni linkovi

Evropske vlade pomagale nezakonita pritvaranja


Američki dnevnik Washington Post i međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch prošle su godine prvi objavili navode o postojanju tajnih zatvora CIA-e u Evropi. Koristeći neoznačene avione i aerodrome u više zemalja, Američka obavještajna agencija prebacivala osumnjičenike, uhapšene na razičitim lokacijama u svijetu, do tajnih zatvora, od kojih su neki također bili u Evropi.

Ovi navodi koje su objavili Washington Post i Human Rights Watch izazvali su ogorčenje javnosti u nekim evropskim drzavama, ali i potakli nezavisnu istragu koju je provelo Vijeće Evrope. Nalazi te istrage potvrdli su većinu medijskih tvrdnji, a pred rastućim brojem dokaza o praksi CIA-e, američki predsjednik George W. Bush u septembru je priznao postojanje tajnih zatvora, ali je odbacio tvrdnje o mučenju pritvorenika.

Najnoviji izvještaj Evropskog parlamenta, koji je sastavio talijanski socijalist Claudio Fava, tvrdi da veći broj evropskih vlada ne samo da je znao za ovu praksu CIA-e nego ju je i pomagao.

"Naša istraga je pokazala da su mnoge evropske vlade znale i aktivno ili pasivno, pomagale američki program nezakonitog pritvaranja i transfera osoba osumnjičenih za povezanost s međunarodnim terorizmom. To je bio konsolidiran sistem koji je predstavljao jedan od glavnih oslonaca u provedbi strategije američke vlade u borbi protiv terorizma."

Talijanski socijalist, koji je predvodio istražni tim Evropskog parlamenta, u završnom izvještaju navodi kako je 12 evropskih drzava, među kojima su i članice Evropske unije – Velika Britanija, Danska, Njemačka, Italija i Španjolska surađivale s CIA-om u realizaciji ovog programa. Fava također tvrdi da su u skupini zemlja koje su pružale potporu američkim tajnim transferima osumnjičenika bili i aspiranti na članstvo u Uniji – Bosna i Hercegovina, Makedonija, Rumunjska i Turska.

Evropski parlament će razmatrati ovaj izvještaj i o njemu glasati na zasjedaju zakazanom za početak iduće godine.
XS
SM
MD
LG