Dostupni linkovi

Češka objavila pivski rat Evropskoj uniji


Evropska unija je odlučila da poveća minimalne poreze na pivo navodeći kao razlog da je reč o meri u sklopu borbe protiv alkoholizma. Briselske birokrate, čiji se broj namnožio od poslednjeg povećanja Evropske unije na nekih dvadesetak hiljada ljudi, pedantno su izračunale da alkohol uzrokuje 7% smrtnih slučajeva i da je alkohol uzrok 60% bolesti i rođenja 60.000 beba telesne težine manje od uobičajene i konačno da je Evropa deo sveta u kojem se najviše pije.

Cena boce od pola litra piva trebalo je ovom odlukom da bude povećana za samo oko jedan euro cent, ali je izazvala žestoku reakciju Čeha – najvećih svetskih pivopija. Česi naime popiju toliko piva da svaki građanin prosečno popije 160 litara godišnje. Imajući u vidu da pivo verovatno ne piju sasvim mala deca, žene u poodmakloj trudnoći i teški bolesnici, ali i da deo piva popiju stranci može se slobodno reći da, iako potrošnja opada, prosečan Čeh popije jedno pivo na dan.
Ali nije pivo u Češkoj Republici samo proizvod, nije to ni nacionalno piće. Pivo je zapravo kult. Uostalom, Česi prave pivo 900 godina i upravo je u češkoj napravljeno Plzensko pivo – bistro pivo koje se može smatrati praocem svih današnjih piva.

U takvoj situaciji prošle sedmice je u Prag stigla, iz centra češke, i jednog od centara svetske proizvodnje piva, starinska pivska kočija. Aleksandar Vondra (Alexandr), češki ministar spoljnih poslova je rekao da u Brisel šalje neuobičajeni argument:

"Ova akcija je sračunata da promoviše češko pivo, naš nacionalni dragulj, i mi šaljemo ovo burence u svet kao što bismo poslali ambasadora – ima papire od našeg predsednika. Cilj nam je da se borimo za jednakost jer je prvi predlog Evropske komisije bio da vino ne bude oporezovano, dok se minimalan porez na pivo povećava i to će povećati cenu i zato smo naravno protiv toga. Ovo burence šaljemo u Brisel na sastanak Evropske komisije kako bismo simbolično pokazali naše napore da budemo jednaki."

Česi veruju da će ovaj rat dobiti. Jer to je na neki način i pitanje nacionalnog ponosa. Na to kakav kult piva u ovoj zemlji postoji ukazuje i podatak da je letos Češki savez pivara nakon dogovora sa udruženjima ugostitelja izneo precizan kodeks koji neko pivo mora da zadovolji da bi se moglo zvati pravim češkim pivom.

Ne sme nikada biti držano na suncu ili svetlu, može biti iz boce ali bolje bureta, dakle točeno. Ono u šta mora biti pivo natočeno je čaša ili krigla koja je nakon pranja nekim deterdžentom sa liste koju Savez pivara posebno odobrava ispirana najmanje pet sekundi pod mlazom hladne vode.

Pivo natočeno u takvu čašu ili kriglu mora po ovom kodeksu da u hladnoj čaši, savršeno ispranoj drži penu debljine četiri centimetra najmanje tri minuta.
XS
SM
MD
LG