Dostupni linkovi

Engleska kraljica narušila suverentitet BiH!?


Predsjednik RS-a u svom saopštenju upozorio je da se i ovog puta najdirektnije krši Ustav BiH, prema kojem je BiH država dva ravnopravna i jedinstvena entiteta. On je svima u svijetu poručio da ono što ne bi činili u svojoj zemlji, ne čine ni u BiH - i podsjetio da BiH, ni Ustavom, ni zakonom, ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom u njenom postdejtonskom desetogodišnjem postojanju, nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik.

«Zbog toga 25. novembar jeste i jedino može da bude praznik jednog entiteta i to Federacije BiH, a za RS je 25. novembar samo istorijski datum ranije socijalističke federativne jedinice BiH u okviru bivše jugoslovenske zajednice», pojasnio je Jelić u saopštenju.

Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović smatra da ovakav istup Jelića nije bio potreban i da može samo nanijeti štetu i njemu i entitetu. Upravo zbog toga moguće je da sutra neće doći do sastanka predsjednika Jelića s ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Rajkroftom, kaže Osmanović:

«Imam određenih naznaka da će taj sastanak biti odgođen sa predsjednikom Republike upravo zbog ovih njegovih istupa, koji su uslijedili prije nekoliko dana. Pokazuje se da ustvari predsjednik Republike Jelić jednostavno nije ozbiljno shvatio težinu pozicije i funkcije koju obnaša i težinu izgovorene riječi.»

Osmanović je takođe podsjetio Jelića da je proslava 25. novembra kao Dana državnosti BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom:

«I on mora imati na umu da svi zakoni koji su doneseni i koji su bili važeći u BiH do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - kako stoji u samom sporazumu - a ukoliko nije došlo poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do njihove izmjene i dopuna, su važeći. 25. novembar, Dan državnosti, je znači važeći sve dotle dok se ne bude raspravljalo o izmjeni i dopuni zakona koji tretira to pitanje.»

Komentarišući Jelićevo saopštenje, u OHR- u su nam danas rekli - portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

«Kancelarija visokog predstavnika konstantno je pozivala vlasti BiH da donesu zakon kojim će se utvrditi praznici na nivou BiH. Dok se to ne utvrdi, praksa OHR-a je bila da poštuje 25. novembar, 1. januar i 1. maj.»

Iako bi Jelićev istup mogao izazvati loše posljedice u međunarodnim odnosima, zvaničnih reakcija državnih vlasti nije bilo. U Ministarstvu inostranih poslova BiH nisu imali komentar na Jelićevo saopštenje.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG