Dostupni linkovi

Na sceni su prljavi igrači


Gošća Press kluba je Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

RSE: Ima nekih nagoveštaja da će predizborna kampanja biti najprljavija do sada. Šta ćete vi kao udruženje da preporučite svojim članovima i uopšte svim novinarima?

GAĆE: U Nezavisnom udruženju novinara Srbije smo razgovarali o tome i Izvršni odbor je došao do jedinstvenog stava. Po svemu sudeći ovoga puta kampanja će biti veoma prljava i dugotrajna – traje dva meseca. Upravo zbog toga smo se odlučili da u sklopu jednoga projekta, koji se zove Odgovorni urednici za odgovorne medije, 11. decembra pozovemo sve glavne i odgovorne urednike da razgovaramo otvoreno i pokušamo da utičemo da kampanja ne bude toliko prljava, da se ne koriste laži, neproverene informacije i da se daju samo prave, istinite i tačne informacije.

RSE: Imate li informaciju odakle bi došle te najprljavije preporuke novinarima?

GAĆE: Medijska scena Srbije je veoma razlučena i postoje različiti interesi koji su veoma vidljivi u štampanim novinama. Srbija ima 15 dnevnih novina. Za neke se veoma dobro zna da su u rukama antihaškog lobija i krupnog kapitala. Postoje različiti interesi koji će želeti da sačuvaju stečene pozicije, da ne dođe do neophodnih reformskih promena za kojim Srbija vapi kao žedan za vodom. Oni će pokušati da plasiraju svoje sopstvene interese. Čitaoci i slušaoci to i sami mogu da vide. Stranke će se veoma prljavo boriti da ih ubede da glasaju za njih i nekom drugom će spoticati noge. U četvrtak je Ružica Đinđić, na Danu tolerancije, poslala jednu mudru poruku u kojoj je rekla da Liberalna stranka nije protivnik Demokratskoj stranci i da je uverena da oni imaju iste ciljeve, samo što gospodin Čeda Jovanović sve hoće brzo da rešava, a da Demokratska stranka ponekada mirnije i sporije radi. Sutradan je odmah bio odgovor Čede Jovanovića koji je rekao da nema ništa protiv Demokratske stranke, da hoće da bude ledolomac promena u društvu, a da Demokratska stranka mora biti bazična podrška svemu tome. Meni se to dopalo. Već u ponedeljak u pressu je bilo nešto što je na nivou intriga i kleveta. Rekli su da Demokratska stranka ima Ružicu Đinđić i da Čeda Jovanović juri za majkom i za sestrom mučki ubijenog premijera. Sutradan je majka Zorana Đinđića rekla da je niko nije zvao. Nezavisno udruženje novinara je bilo veoma zabrinuto i hteli smo da reagujemo, ali smo shvatili da ne možemo. Radi se o kvalifikacijama koje su za osudu. Kada već nešto prospete, veoma je teško posle to vratiti nazad. Učinilo mi se da dolazi do nekog civilizovanog približavanja i smirivanja tenzija između stranaka, ali onda opet neko baci nešto što iritira i što ponovo otvara front između Demokratske i Liberalne stranke.

RSE: I osetite da je umišljaj u pitanju.

GAĆE: Naravno da je umišljaj u pitanju.

RSE: Koliko znam, pripremaju se neke seksualne, homoseksualne i finansijske afere protiv političkih protivnika.

GAĆE: Nezavisno udruženje novinara Srbije je do sada dalo bar dva-tri saopštenja o tome šta Radikali rade u Kuriru gospođi Ivani Dulić-Marković. Konstantno joj izvlače neke afere. Na stranu ovo što je ustašica. Čovek ponekada pomisli gde to živi jer je to apsolutno nedopustivo. Sada su krenuli i na njen privatni život. Neću da ulazim u to da li gospođa Ivana Dulić-Marković ima ljubavnika ili nema, na kraju krajeva ima i pravo na to, ali zašto bi to bilo presudno za njen politički angažman. Prosto su prljavi igrači na sceni.

RSE: Tabloidi lansiraju razne afere koje gotovo nikada nemaju epilog i pogrešno ih zovemo tabloidima. U svetu se zna šta su tabloidi. Kada god ti tabloidi slažu, plate kaznu od nekoliko miliona eura. Kod nas, iza svega toga što se odnosi na razne ličnosti, ne stoji želja za senzacionalizmom, već stoji interes.

GAĆE: Nezavisno udruženje novinara Srbije je ukazivalo bezbroj puta da se tu ne radi o tabloidima. Zna se šta su tabloidi na Zapadu. Ovde se radi o političkim novinama koje preko takvih priča imaju svoje političke poruke. To je ono što je opasno. Kako god okrenete i šta god okrenete, u Srbiji je pitanje reforme pravosuđa i sudstva elementarno. Možete sutra da kažete neku strahotu o meni i ako dobijem na sudu, kazne je između 50 i 150 hiljada dinara. Pa svakoj novini se to isplati da plati. Ne želim da neko shvati da sam protiv slobode medija. Ne, naprotiv, ali mediji moraju biti odgovorni. Oni jesu temelj menjanja svesti u našem društvu. Kada bi Kurir ili Press morao da plati kaznu od milion eura, mislim da bi dobro razmislili da li bi to uradili.

RSE: Srbija je većinskim delom jedno tradicionalno društvo, zagledano u svoju prošlost i izvesnu mitologiju, u patriotizam, šta kod ko pod tim podrazumevao. Neka vrsta otpora prema Evropi i prema svemu što je zapadna demokratija postoji kod jednog dela stanovništva. Vaše udruženje je reagovalo kada je Studio B proglašeno prozapadnim, kao da je to strašan greh.

GAĆE: Kao da boluje od sifilisa ili side.

RSE: Da li ste razgovarali sa glavnom urednicom, Draganom Miličević?

GAĆE: Da. Dragana Miličević je svojim rukovodstvom od te televizije napravila jednu strašno dobru televiziju, izbalansiranu. Otvaraju različite teme, ali ne svađalački, nego civilizacijskim dijalogom. Vesti televizije Studio B su savršene. Mislim da strašno dobro radi svoj posao. Dosta članova iz Studija B je u našem udruženju. Bilo je potpuno prirodno i normalno da odmah reagujemo, da razgovaramo sa Draganom i sa njenim zamenicima. Ništa drugo se nije moglo ni očekivati, nego da Nezavisno udruženje novinara Srbije stane u odbranu Studija B. Dragana je bila emotivno potresena, ali sa razlogom. Ne znam na osnovu čeka gospođa Čolić može da dokaže da Studio B pravi antisrpski program i šta je to danas antisrpsko. Da li je antisrpsko komunikacija sa svetom, da li pokušaj da živite normalno, da putujete, da budete u apsolutno dobrim odnosima sa svojim susedima? Građani Srbije moraju da znaju da su zemlje iz raspale Jugoslavije njeni prvi susedi. Šta je elementarna potreba svake politike? Da budete vrlo dobra sa svojim prvim susedom.

RSE: To nije stvar samo gospođe Čolić, koja je i ranije davala vrlo čudne izjave, dok je bila na ministarskoj funkciji.

GAĆE: Mislim da joj je Dragana Miličević jako dobro odgovorila. Rekla je: "Gospođa Čolić je htela da ukine Darvina, pa zašto ne bi i mene".

RSE: Sa njenim izjavama se slaže i čovek iz njene stranke, uticajna i značajna ličnost, gospodin Mladenović. Znači da je to stav stranke. Ona je bila ta koja je javno iznela taj stav. Čula sam da će se uskoro i B92 naći sa istom tom etiketom na tapetu. Znači da je to jedna akcija protiv medija koji su stvarno civilizovani, pristojni i odgovorni.

GAĆE: Slučajno sam se srela na ulici sa jednim vrlo važnim čovekom Demokratske stranke Srbije. Pošto se u Srbiji mi svi poprilično poznajemo, a pogotovo ako ste dugo novinar i imate mnogo godina, kao na primer ja, otvoreno sam mu rekla da mislim da nisu mogli sebi dati bolji autogol u predizbornoj kampanji. Dirati medije, a ići u predizbornu kampanju, to je kao da sebi date gol. Možda ćemo braniti i B92, ali ne radi odbrane, već radi ideje i principa.

RSE: Sećate se onog vremena kada je Studio B prihvatio da reklamira Arkana, kada su njihovi najbolji ljudi dali otkaz i formirali grupu TV Mreža? Sada je na PINK-u reklama koja glasi "Sloboda Šešelju".

GAĆE: Gospodin Šešelj je otišao dobrovoljno. Taj period i politiku gospodina Šešelja i Radikalne stranke smo zvali Crveno-crna koalicija. Ne vidim šta se tu danas promenilo. Mislim da je način da Radikali ulaze u predizbornu kampanju sa pitanjima da li gospodin Šešelj gladuje, ili ne, kontraproduktivno za njihovu stranku.

RSE: Moja omiljena emisija na PINK-u je Magazin IN. U prošloj emisiji gosti su bili: političar Dragan Šutanovac, pevač Džej Ramadanovski i glumac Milan Kalinić. Voditeljka je prvo pitala Dragana Šutanovca da li možemo da govorimo jedno drugom ti. Mislim da je to nedozvoljeno. Šutanovac se složio. Prvo pitanje njemu upućeno bilo je da li je lepši u donjem vešu, pidžami ili u odelu? Pitanje za Džeja je bilo da li nosi donji veš.

GAĆE: Tržište se kreira. Neću da razmišljam o tome da li gospodin Željko Mitrović ume da pravi televiziju i novac. Dokazano je da ume. Njegova početna pozicija je bila ista kao i pozicija gospodina Vujovića i Palme. Bili su miljenici određenog režima. Bilo je to 1996. i 1997. godine. Vidi se šta je on napravio od te početne, startne, pozicije, a šta je uradio Miki Vujović sa Palmom. Gospodin Mitrović ume da radi, ali je doprineo vrlo niskom nivou svojim emisijama. Tragedija je što ga svi na izvestan način, manje ili više, imitiraju. Gospodin Tijanić, koji bi trebao da predstavlja javni servis, ali koji još nije postojao javni servis, već je državna televizija, se takmiči sa njim. Ja kažem da je to pinkovizija. U pinkoviziji je stanje svesti, civilizovano ponašanje u društvu, spušteno na vrlo primitivan nivo. Isto je i sa ministrima. Rečnik gospodina Velje Ilića je uvredljiv. Ne želim da vređam kafanu, ali uvredljiv je i za kafanu.

RSE: Kažete da se tržište kreira. Javni servis je jedini obavezan da ima edukativne programe. Edukativnih programa više nema. Kada je televizija bila u povojima, postojali su sjajni edukativni programi. Više nema ko da edukuje televizijski auditorij.

GAĆE: Nezavisno udruženje novinara Srbije je konkurisalo sa projektom da se prati monitoring, takozvanog, javnog servisa. Javni servis još nije postao javni servis. Javni servis bi morao da ima sjajan obrazovni, dečji kulturni program. Toga nema. Gospodin Tijanić ima televizijsku pretplatu i po tome je javni servis. Njihov sopstveni podatak je da mesečno uzimaju od pretplate između četiri miliona osamsto i pet miliona tristo eura. Od toga moraju 30 posto da daju novosadskom javnom servisu. Gospodin Tijanić u jednom satu ima pravo da emituje reklame u dužini od šest minuta, za razliku od ostalih televizija koje su na tržištu, koje nemaju donatore, koje nisu na budžetu, koje imaju pravo na 12 minuta. Oni za ovih šest minuta razlike ne mogu da naprave dobit koju gospodin Tijanić dobija od pretplate. Zato je veoma važno da građani znaju da su oni vlasnici tog programa jer ga oni finansiraju. U suprotnom, ta televizija je mogla da ostane na budžetu. Kada je neko na vlasti i nekoga finansira iz budžeta, naravno da određuje kakav će program biti. Ovde se dogodio niz prevara. Oni su javni servis, a i dalje su odani jednoj ili dvema strankama koje čine vlast u Srbiji. Ne proizvode program koji treba da bude edukativan. To radi BBC. Neke druge televizije, koje su privatne, su u apsolutno neravnopravnom položaju.

RSE: Čula sam da je samo 45 odsto naplativost pretplate.

GAĆE: Plaćate je i preko kabla. Da je ovo pravna država, rukovodstvo RTS-a bi trebalo da vrati deo provajderima koje imaju kablovske televizije. Javni servis koji je na budžetu grada Beograda, Studio B, bi morao da dobije deo kolača.

RSE: Znam koliko je NUNS apelovao i tražio da se konačno otkrije ko je ubio Dadu Vujasinović, Slavka Ćuruviju i Milana Pantića. Iz Ministarstva policije govore da su na tragu, a opet nemamo nikakve informacije.

GAĆE: Vrlo je neprijatna situacija da u aprilu mesecu i početkom maja nosimo cveće ili stavljamo lovorov venac ispred kuće ubijenog Slavka Ćuruvije. Izvršni odbor NUNS-a je odlučio da pozove advokata Slavka Ćuruvije, Rajka Danilovića, i Tapuškovića, koji radi slučaj Dade Vujasinović. Supruga Milana Pantića nema advokata jer se taj slučaj još uvek nalazi u istrazi kod policije. Ministar policije, gospodin Jočić, je na jednoj konferenciji rekao da je on ubijen greškom, da je trebao da bude isprepadan, ali ovi koji su ga trebali isprepadati su se zaneli, pa su ga ubili. Ponudili smo supruzi gospodina Pantića u Jagodini da će joj NUNS dati advokata. Ubistvo se odgodilo u demokratskoj vlasti, posle 5. oktobra. Pisali smo gospodinu Radovanoviću, specijalnom tužiocu kod koga je slučaj Slavka Ćuruvije. On nas je primio na naš zahtev i rekao da će NUNS obavestiti petnaestak dana ranije pre nego što objavi nalaze istrage, dokle se došlo, da li mogu da utvrde i da dokažu ko je ubica i ko je naručio ubistvo. Zvao nas je prošle nedelje i rekao da će to biti verovatno u decembru mesecu. Pisali smo i javnom okružnom tužiocu kod koga je slučaj Dade Vujasinović. Njegov zamenik nam je odgovorio strahovito bahato – Ko ste vi. To smo prosledili gospodinu Šabiću, povereniku za dostupnost i pravo na informacije. Tada je nastala serija prepiski koja je bila po novinama. Čak su priznali da lažu i gospodina Šabića, a ne samo NUNS. Dada je ubijena 1994. godine. Ono što je strašno, nakon 12 godina taj slučaj je još uvek u predkrivičnom postupku.

RSE: Kako tumačite to da se one noći, kada se kao predao Legija i kada je doveden u Ministarstvo policije, a nije smeo tamo da bude doveden, sa ekipom, u to doba noći, koja je došla da uzme izjavu od Legije, našao i generalni direktor, Tijanić? Da li vam je to neobično?

GAĆE: Naravno da mi je neobično. Naravno da je jako čudno i da pokazuje kolika je sprega između policije i ključnih ljudi koji kreiraju javno mnijenje, a gospodin Tijanić kreira javno mnijenje. Gospodin Tijanić je bio gost u Dnevniku B92 u 11:00 sati i rekao da nije tačno da je bio samo on. Postoji zabeleška toga ko je bio, ali je čudom nestala. Brankica Stanković ima tu zabelešku. Tijanić čak ponekada pomisli čega se pametan stidi. Rekao je da je Legija, kada je čuo da je tu Tijanić, poželo da se s njim sretne.

RSE: Kako žive novinari? Koji je prosek plata? Koji je prosek zaposlenih koji imaju penziono i zdravstveno osiguranje, a koji honoraraca?

GAĆE: NUNS ima posebnu sekciju koja se zove Freelenseri. Vodi je jedan sjajan momak. Ima preko 150 članova koji unutar NUNS-a pokušavaju da ostvare svoja veća prava. Možda ćemo doći do nekih sredstava da napravimo veliko istraživanje o tome kakvo je stvarno stanje u novinarskoj profesiji. Mada mnogima ponekada to izgledaju kao sindikalna pitanja, mislim da nisu - da li imate penziono i da li vam ga plaćaju ako ste honorarac ili ne. Srbija ide u period kada će morati da potpiše kolektivne ugovore sa svim zaposlenim, nebitno da li rade kod privatnika ili ne. Mislim da će biti jako važno da unapred imamo strašnu dobru analizu krvnog stanja novinarske profesije i da potom sa pregovaračima razgovarao sa argumentom u ruci.
XS
SM
MD
LG