Dostupni linkovi

Kongresmeni očekuju rešenje početkom 2007.


Narod Kosova je dugo patio i zato zaslužuje uspešno rešenje statusa, koje se treba definisati početkom naredne godine, izjavili su u Prištini članovi delegacije američkog Kongresa. Kongresmen Dejvid Drejer izrazio je nadu da će se pitanje statusa rešiti početkom naredne godine:

“Podržavamo uspešno rešenje statusa za narod Kosova, jer je on to zaslužio. Narod je dugo patio i godinama prolazio kroz teške trenutke.”

Trinaestočlana delegacija američkog Kongresa sastala se danas sa kosovskim premijerom Agimom Čekuom i zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom. Oni su obišli i američke vojnike.

S druge strane, zvaničnici “Srpske liste za Kosovo” razgovarali su sa predstavnicima Kontakt-grupe.

Šef liste Oliver Ivanović izjavio je posle sastanka da je veoma važno što je odluka o statusu Kosova odložena, te naglasio neophodnost da pregovarač Marti Ahtisari u svom predlogu obuhvati formiranje novih srpskih opština:

“Smatramo da nije povoljan momenat da se razgovori nastave i pozdravili smo odluku Ahtisarija da to odloži. Druga stvar, važno je da se decentralizaciji posveti posebna pažnja. Zbog izbora u Srbiji i zbog političkih prilika na Kosovu decentralizacija je u drugi plan, a za nas je izuzetno važno da opštine Prilužje i Lipljan budu u paketu koji će Ahtisari da ponudi. Drugo, razmotrili smo da se bezbednost podigne na značajan nivo jer očekujemo da bi moglo da dođe do destabilizacije uoči objavljivanja paketa.”

Ivanović je rekao da je Kontakt-grupa, a posebno ruski predstavnik, pozvala kosovske Srbe da se uključe u rad institucija.
XS
SM
MD
LG