Dostupni linkovi

Međunarodne misije posle rešenja statusa


Međunarodna administracija zajedno sa kosovskim vlastima planira da faza tranzicije i prenosa ovlašćenja posle definisanja statusa bude vrlo kratka. Portparol UNMIK-a Niradž Sing kaže da će određene nadležnosti biti prenete na kosovske vlasti, a stepen odgovornosti zavisiće od statusa:

“Mi planiramo da period tranzicije traje od tri do šest meseci, ali to nije konačno.”

Sing ističe da se trenutno radi na prenosu ovlašćenja u oblasti upravljanja, civilne administracije, sigurnosti, ekonomije i pravnih pitanja.

I dok UNMIK planira okončanje svoje misije, koja je uspostavljena 12. juna 1999. godine, Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN, NATO ističe da će na Kosovu ostati u zavisnosti od potrebe. Portparol KFOR-a Rajner Zenger kaže da će multinacionalne brigade imati istu ulogu i broj vojnika šest meseci posle rešenja statusa. Zenger dodaje da će o ostalim fazama odlučiti komanda NATO-a:

“KFOR će ostati na Kosovu onoliko koliko je to potrebno. Naš cilj je očuvanje sigurnosti za sve.”

Na Kosovu je trenutno oko 17.000 vojnika KFOR-a.

Inače, na Kosovu će i posle rešenja statusa postojati međunarodna civilna i vojna misija. Ono što je poznato jeste da će EU imati ulogu u oblasti sigurnosti i pravosuđa. Takođe se smatra da će i druge organizacije, koje nemaju izvršnu vlast, kao što je OEBS, ostati da i posle statusa pomažu i nadgledaju rad kosovskih vlasti.
XS
SM
MD
LG