Dostupni linkovi

Srpske vlasti zatražile poštivanje Šešeljevih prava


U danu kada je pred sudskim većem Tribunala u Hagu trebalo da se pojavi haški pritvorenik Vojislav Šešelj, iz Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Beogradu upućen je i formalan zahtev za poštovanje prava ovog pritvorenika, koji od pretprošle subote štrajkuje glađu u pritvoru u Ševeningenu.

Član Nacionalnog saveta Zoran Lončar je dosta oštro je upozorio Tribunal da će „snositi svu odgovornost za eventualne posledice“ Šešeljevog štrajka glađu:

„Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom je danas formalno uputio zahtev Tribunalu da se ispoštuju sva prava Vojislava Šešelja. Suodgovornost za eventualne posledice snosiće Haški tribunal. Upozoravamo da je do sada bilo isuviše tragičnih događaja u Haškom tribunalu.“

Šešelj štrajkuje glađu tražeći da Tribunal registruje pravne savetnike koje on predlaže, da mu svi dokumenti budu dostavljeni na papiru i srpskom jeziku, da se iz procesa ukloni „branilac u pripravnosti“. U međuvremenu je iz Tribunala saopšteno da su ukinuta ograničenja za posete Šešeljeve supruge.

Portparol haškog Tribunala Refik Hodžić nije mogao da potvrdi da li je dopis od Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom stigao u Ševeningen, ali kaže da Tribunal:

„Ispunjava sve odredbe bilo kakvih prava Vojislava Šešelja u odnosu na bilo kojeg drugog pritvorenika ili bilo koju drugu situaciju koja je regulisana pravilima Tribunala i statutom Tribunala. Dakle, njemu su na raspolaganju svi mehanizmi propisani pravilnikom i statutom Tribunala u Hagu kada je u pitanju procedura u predmetu koji se vodi protiv njega.“

Predstavnik za štampu Tužilaštva u Hagu kaže da praćenje zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja ukazuje da ono nije drastično pogoršano. Tribunal 24 sata vrši monitoring nad ovim haškim optuženikom, ali s obzirom da on odbija i medicinsku pomoć, teško je tačno utvrditi koliko je ugroženo njegovo zdravlje:

„Ja ću podvući da Tribunal ima mehanizme kojima prati zdravstveno stanje Vojislava Šešelja 24 sata dnevno. On je u proteklih nekoliko dana, dakle otkako je počeo odbijati hranu koju mu nudi osoblje pritvorske jedinice, odbio da vidi i medicinsko osoblje pritvorske jedinice u smislu da je odbio bilo kakve preglede. Tako da je u ovom trenutku teško reći konkretno i detaljno kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Međutim, ponavljam, neprestano praćenje – dvadesetčetverosatni monitoring Vojislava Šešelja pokazuje da njegovo zdravstveno stanje nije ozbiljno narušeno.“

Kako je Srbiji u toku predizborna kampanja, različito se tumače potezi političkih oponenata. Doskorašnja potpredsednica srpske vlade Ivana Dulić Marković kaže da nije upoznata sa zahtevom dojučerašnjeg kolege – ministra Zorana Lončara, ali ističe da Vlada Srbije svakako ima važnija posla:

„Nisam videla kako je tačno formulisan zahtev, ali mislim da svakako prioritet Vlade ostaje hapšenje Ratka Mladića. A Šešeljeva medijska propaganda mislim da je njegova lična stvar i da vlada ne bi trebala o tome da brine. Mislim da zaista Šešelj nije najveća briga ove vlade. Najveća briga vlade je da uhapsi Mladića. To je moj jedini komentar.“
XS
SM
MD
LG