Dostupni linkovi

Britanski muslimani nisu ušutkivani


Delegacija britanskih muslimana boravi od danas u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Jutros su njeni članovi održali predavanje "Islam u Evropi" na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U delegaciji je i Fareena Alam, urednica islamskog magazina Q News. Uredi ovog magazina u Londonu bili su devedesetih godina prva privremena ambasada BiH u Velikoj Britaniji.

Urednica je islamskog magazina "Q News" Fareena Alam ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa kako relativno mlada britanska islamska zajednica u Velikoj Britaniji ima problema nakon 11. septembra 2001. godine i terorističkih napada na SAD, pripremanja terorističkih napada u Velikoj Britaniji, te objavljivanja karikatura poslanika Muhameda.

“Britanski islam je projekat koji se stvara, mi na tome radimo. Mi nismo stara zajednica, mi smo tu tek oko 50 godina, to je druga ili treća generacija u Engleskoj. Da, ima problema, ima problema unutar muslimanske zajednice, ima problema koje pokušavamo sa širim društvom rješavati. To je prirodno. Mi svi pokušavamo naći svoje mjesto u onom što zovemo Britanijom. Dakle, mislim da su se britanski muslimani zaista dobro ponašali kada je bila ona priča sa karikaturama poslanika, dakle nije bilo nasilja. Razlog zbog kojeg osjećam da je Velika Britanija jedno od najboljih mjesta da se bude musliman na Zapadu, izuzev Bosne, je to što mi imamo demokratski proces, ako ste nezadovoljni sa nekim političkim rješenjima, ima demokratski i zakonski proces da iskažete svoje nezadovoljstvo, možete se sastati sa članom Parlamenta, političarem. Ne osjećate da treba da ste ušutkani i ja kao muslimanska novinarka nikad nisam bila ušutkivana. Nadam se da će budućnost biti dobra.”

Urednica britanskog islamskog magazina "Q News" kaže kako je najgore što se muslimani dijele među sobom, pokušavajući nametnuti jedni drugima svoje stavove i način života:

“Znate, Allah kaže u Kur’anu – ‘Stvorio sam vas kao plemena da biste se upoznavali’. I to je naša obaveza. Mislim da griješimo što namećemo jedni drugima da brada mora biti te dužine, da morate nositi galabiju. Mislim, mnogo ljudi u Britaniji to odbacuje. Mi muslimani u Britaniji dolazimo iz različitih kultura - Bangladeša, Pakistana, arapske kulture, turske, sjevernoafričke, subsaharske Afrike. Mi smo zajednica koja slavi zajedno, mi zajedno učimo, klanjamo, imamo zajedničke kuhinje, mi imamo oko 60, 70 zajednica u centralnoj džamiji u Londonu. To je jednostavno jedan trend prihvatanja raznolikosti među muslimanima. I to je zapravo put napretka.”

Uredi islamskog magazina "Q News" u Londonu su devedesetih godina bili prva privremena ambasada BiH u Enegleskoj, u vrijeme kada svijet nije priznavao genocid koji se dešavao u Bosni i Hercegovini Urednica ovog magazina Farina Alam kaže kako britanska islamska zajednica sada na svaki način pokušava podržati napredak Bosne i Hercegovine na njenom putu u Evropsku uniju.
XS
SM
MD
LG