Dostupni linkovi

Dobra saradnja u obnovi verskih objekata SPC


Tokom ove godine Komisija za ostvarivanje obnove je radila na objektima: Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Saborna crkva Svetog Đorđa u Prizrenu, Crkva Svetog Nikole u Prištini, Manastir Svetog Joanikija, Dević, opština Srbica, Crkva Vavedenja Bogorodice u Bijelom Polju, opština Peć, Stara Crkva Svetog Georgije Raunović u Prizrenu, Crkva Svetog Ilije u Vučitrnu i Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici. Za obnovu ovih objekata ove godine su obezbeđena sredstva u iznosu od 2,3 miliona evra.

“Planirano je da rad na 18 lokacija bude završen do kraja 2007 godine. Četiri su sada već završena, jedan je na sebe preuzelo Ministarstvo kulture, 11 ostalih su preuzete od strane Srpske pravoslavne crkve i od strane Komisije. Za sledeću godinu za obnovu je obezbeđeno 2,9 miliona evra. Ako se obezbede i druga sredstva treba odrediti prioroteta među 35 objekata za koje smo odgovorni.», rekla je na konferenciji za novinare Ema Karmišel, koja rukovodi Međunarodnom komisijom za ostvarivanje obnove verskih objekata.

Komisiju inače čine predstavnici Saveta Evrope, ministarstava kulture Kosova i Srbije kao i predstavnici SPC. Predstavnik UNMIK-a u ovoj komisiji Fedor Klimčkok ističe izuzetno dobru saradnju između članova Komisije.

“Mislim da komisija za ostvarivanje obnove može da bude jedinstven model ovde na Kosovu, jer imamo odličnu saradnju u jednoj poskonfliktnoj sredini između institucija Kosova, ministarstava kulture u Prištini i Beogradu i SPC. Imamo odlične odnose između dva ministarstva i ne samo o pitanjima u vezi sa komisijom, već i o drugim tehničkim pitanjima.»

Obnova verskih objekata ide nešto sporije u odnosu na obnovu stambenih i pratećih objekata oštećenih tokom martovskog nasilja iz 2004 godine. Stambeni objekti su skoro u celosti obnovljeni.

Ema Karmišel to objašnjava činjenicom da su u ovom poslu uključeni predstavnici četiri institucije:

„Činjenica da imamo predstavnike četiri različite institucije uzima vremena, jer svako od njih treba da usaglasi stavove da bi mogli da radimo kao komisija. Zatim, mi radimo sa javnim sredstvima iz konsolidovanog budžeta Kosova i treba da poštujemo procedure nabavke. Tako da ja mislim da je posao stvarno išao vrlo brzo.»

Predstavnik Saveta Evrope u Prištini, Zurap Kaškašvili smatra da su dosadašnja dostignuća velika:

“Komisija treba da bude ponosna na dostignuća, jer zamislite stepen posla na različitim lokacijama. Tri godine su kratak period i profesionalci će potvrditi da je restauracija veoma delikatnih verskih objekata veliki posao. Završiti to do kraja 2007. godine biće stvarno veliki uspeh.»

Na obnovi verskih objekata ravnopravno rade firme čiji su osnivači Albanci i Srbi. Jedna međunarodna komisija će utvrditi da li su se oni tokom rada pridržavali međunarodnih standarda kvaliteta.
XS
SM
MD
LG