Dostupni linkovi

SDP sve više klizi na desno


Ivan NINIC, politicar iz Šibenika

Subota, 11. novembar 2006. godine
Tiskom dominiraju naslovi "Odvjetnik Ante Gotovine, Amerikanac Greg Kehoe – Tuđman je stvarao ustašku Hrvatsku". Tako se, ne samo Gotovina, nego cijela Hrvatska, zatekla u nezabilježenoj situaciji da se visokim dolarskim honorarima nagrađuje američki odvjetnik koji je još prije sedam godina Tuđmana, elitu Hrvatske vojske i HDZ-a, proglasio eksponentima onog ratno-zločinačkog projekta koji je ugrađen čak i u optuženicu njegovog aktualnog branjenika. Radi se o političkoj aspiraciji Republike Hrvatske koja se artikulira kroz njezina predsjednika Franju Tuđmana i tu se apostrofira da nije Tuđman samo govorio o aneksiji dijelova Bosne i Hercegovine, nego je na tome i radio.

Nedjelja, 12. novembar 2006. godine
Sindikati i poslodavci ovog su tjedna dali zeleno svjetlo projektu izmjene Zakona o trgovini. Postignut je dogovor o neradnoj nedjelji - rad u cijeloj zemlji dopušten od 1. lipnja do 1. listopada, te u prosincu. Rad nedjeljom od 8:00 do 13:00, od ponedjeljka do subote rad dopušten od 6:00 do 21:00. Dan uoči Uskrsa, na Badnjak i staru godinu trgovine rade do 15:00. Ako su Badnjak i stara godina u nedjelju, do 13:00 sati. Crkva je ostala usamljena u svom zahtjevu za slobodnom nedjeljom tokom cijele godine. U izjavama u tisku crkva se s tim ne miri.
U Dalmaciji od siječnja zapaljeno čak 17 automobila. U Okučanima tražen dvadesettrogodišnjak - Zbog odgovora na šamar, koji je dobio, ubio trojicu i šest ranio.

Ponedjeljak, 13. novembar 2006. godine
Preko čitave stranice Jutarnjeg lista Slobodne Dalmacije osvanuo je oglas inicijative Udružena ljevica koja poziva sve stranke, alternativne pokrete i ljude lijevih političkih uvjerenja na okupljanje i jedinstvo. Inicijativu, za sada, čine osam izvan-parlamentarnih stranaka lijeve orijentacije. Oglasom dominira junakinja iz japanskih crtića u ratničkoj odori, Lara Kroft, uz moj slogan – Ljevica kojoj možete vjerovati. Neizbježna je crvena boja, uz simbol pet članova koji tvore zvijezdu petokraku. U proglasu, koji počinje sa drugarice i drugovi, upozorava se da su zločin i nepravda vidljivi na svakom koraku. Potpisnici inicijative su osam stranaka: Hrvatski socijaldemokrati, Socijalistička partija Hrvatske - lijeva alternativa, Socijaldemokratska unija, Zelena ljevica Hrvatske, Bebić Vladimir - treći hrvatski blok, Hrvatska radnička stranka, Maslina - Dalmatinska autonomaška stranka i Jadranski sabor.

Utorak, 14. novembar 2006. godine
Put u Zagreb zbog snimanja televizijske emisije TV Nove - U sridu. Pored mene sudjeluje Drago Krpina, u tri mandata zastupnik HDZ-a, i književnica Vedrana Rudan. Tema – opraštanje u politici. Pašalić oprašta Glavašu, a Račan Ingrid Antičević Marinović. Pragmatizam ili licemjerje?
Druga tema je suđenje Petraču - umjesto da mu sude za otmicu, politika pleše kako joj Petrač svira.
Treća tema - odore u predizbornom folkloru. Imamo naše i vaše generale. Podsjećanje na Latinsku Ameriku.
Četvrto - kazna za primjer hoće li Hrvati prestati tući žene zbog Ljubomira Čučića, bivšeg veleposlanika, koji je dobio 14 mjeseci, doduše nepravomoćnog, zatvora. Pozitivno je to što je Državno odvjetništvo tražilo osam mjeseci, a sudac dodijelio 14 mjeseci. Dobar potez za pravosuđe u svim problemima pravosuđa u Hrvatskoj.
Peto - Cjenik smrti - posrana logika ili nehumanost. Obećao 750 tisuća kuna za informacije o ubojici njegovih zaštitara, a sada se spori o znatno manji iznosu. Napominjem: vlasnik je dva ferarija, dva porshe-a, mercedesa, jahte i vile sa unutrašnjim i vanjskim bazenom.

Srijeda, 15. novembar 2006. godine
Šesto Šibenčana okradeno preko snimanja kartica na automatu u centru grada. U Sofiji podignuto više od dva milijuna kuna. Novinama dominira u Slobodnoj Dalmaciji tekst dvije ostavke u glavnom odboru SDP-a zbog desnog skretanja.
Peđa Grbin, dvadesetsedmo godišnji odvjetnik iz Pule, član Glavnog odbora SDP-a i tajnik Foruma mladih SDP-a, napustio je SDP i članstvo u Glavnom odboru, a Tajana Broz iz Kumrovca, dvadeset i šest godina, politolog, je napustila Glavni odbor zbog desnog skretanja, odlaska iz stranke ljevičara i prijema notornih desničara, primjer brigadira Kotromanovića.
Zaključak: od stožerne stranke ljevice, SDP sve više klizi od centra na desno.

Četvrtak, 16. novembar 2006. godine
Iznenadni prijedlog Kluba HDZ-a da se ne odobri skidanje imuniteta Branimiru Glavašu za slučaj "Selotejp", niti dugotrajni pritvor za slučaj "Garaža". Protivnu stavu Mandatno-imunitetske komisije Sabora u kojoj HDZ ima većinu.
"Selotejp" i "Garaža" su slučajevi kada se građanima srpske nacionalnosti mučilo na način da su pili sumpornu kiselinu ili su im selotejpom zavezali usta i ruke i s metkom u potiljak bacali u Savu. Zločin postoji, ali je jasno - naši momci ne smiju biti krivi.
Podjelama između HDZ-ovih zastupnika i premijera Sanadera došlo do odgode glasanja. Veliki dio zastupnika HDZ-a nije uopće znao zašto je odgođeno glasanje o njihovom prijedlogu, niti za kakvu će odluku na kraju morati glasati.
Osobno - imao intervju za tjednik Nacional o projektu Udružene ljevice. Odjeci na televizijsku emisiju U sridu bili izvrsni, komentari odlični. Podrške sa svih strana.

Petak, 17. novembar 2006. godine
Sabor Republičkog sindikata radnika Hrvatske u Donjoj Stubici, hotel Terme Jezerce. Nisam zbog spriječenosti mogao prisustvovati. Poslao telegram podrške, naročito zato što sam kao direktor PTT-a, kojem radnici današnjih Telekomunikacija i pošte pripadaju Republičkom sindikatu, podržao njihova nastojanja za borbu onih koji žive od svoga rada, znači radnika i umirovljenika.
Ponovni preokret u slučaju Branimira Glavaša. Vjerojatno pod pritiskom Europe. Navodno zbog ponuđene ostavke držanog odvjetnika Mladena Bajića nije došlo do glasanja u Saboru. HDZ pocijepan i ponovo odgodio glasanje u Saboru. Da li je Sabor danas unutar stranačko prepucavanje u HDZ-u? Pravna država ne smije kapitulirati u odnosu na Branimira Glavaša, niti na bilo kojega pojedinca.
Zaključak je: zločini su se dogodili. U ime pijeteta prema Domovinskom ratu sve zločine, bez obzira na nacionalnost, treba istražiti, treba ih imenovati imenom i prezimenom. Ne, kao što neki kažu, da bi se kriminalizirao Domovinski rat, nego baš zbog obrnutog, zbog čistoće Domovinskog rata i zbog ogromnog broja mladića koji su u Domovinski rat išli braniti domovinu, a ne činiti krivična djela.
XS
SM
MD
LG