Dostupni linkovi

Ponovo štrajk glađu u srbijanskim zatvorima


Prema informacijama koje su medijima u Srbiji saopštili zatvorenici, štrajk glađu je u toku u zatvorima Sremska Mitrovica, Niš, Zabela u Požarevcu, i kazneno-popravnom zavodu u Valjevu. Osuđenici tvrde da im je Dragoljub Lončarević, bivši načelnik Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, obećao da će Zakon o amnestiji biti usvojen do 15. novembra i da će tako, između ostalog, i tim milosrdnim činom vlast obeležiti donošenje novog Ustava. Kako to još nije učinjeno, zatvorenici su počeli štrajk glađu, rekao je za naš program jedan od zatvorenika iz Zabele:

„To se neće završiti dok god se ne zakaže sjednica Skupštine. Ministar ne treba uopšte više da nam nešto obećava ili da šalje svoje izaslanike, već hoćemo da znamo datum održavanja Skupštine, pošto je to nama obećano.“

I jedan od zatvorenika Iz Sremske Mitrovice bio je izričit:

„Mi svi se osećamo prevareni. Osećamo da su nam iznuđeni glasovi za referendum. Otprilike ovako – svaki osuđenik ima najmanje dva do tri člana porodice, a nas ima oko 9.000, što je oko 30.000 glasova, što je opet jedan posto ukupnih birača koji su izašli na referendum. Više puta smo obmanuti i slagani. Krenuli smo s mirnim protestom, ali verujte mi da ne znam šta će biti.“

Po rečima jednog osuđenika iz Sremske Mitrovice, štrajku se priključio i pilot nekadašnje JNA Emir Šišić, koji je nadavno u taj zatvor prebačen iz Italije na izdržavanje kazne zbog obaranja helikoptera Evropske zajednice 1992. godine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Njegov advokat Milorad Panjević, rekao je za naš program da ne zna da li je to tačno:

„To ne mogu da znam pre sutra. Sutra ću ići tamo, pa ću da vidim. Ne mogu da nagađam.“

Po nekim informacijama, zatvorenici u srpskim zatvorima u štrajku odbijaju da rade, hranu uzimaju samo oni koji su bolesni, do sada nije bilo incidenata, ali je veliki pritisak na Upravu za izvršenje zavodskih sankcija i vladu da se usvoji zakon o amnestiji.

Od odlaska sa funkcije, do juče prvi čovek svih zatvora u Srbiji Dragoljub Lončarević nije davao izjave medijima, a Zoran Stojković, srpski ministar pravde, izjavio je da očekuje da će Skupština pre parlamentarnih izbora, zakazanih za 21. januar, usvojiti zakon o amnestiji, ali i napomenuo da lično nikome ništa nije obećao:

„Situacija u zatvorima je trenutno mirna. Ljudi su valjda svesni da će Skupština zasedati. Verujem da će oni koji su iskreno glasali za donošenje novog ustava, uraditi ono što rade sve zemlje u svetu, a to je da se taj datum proglašenja ustava i njegovog provođenja obeleži i posebnim činom, a to je amnestija.“

Novi momenat celoj priči pridodala je Srpska radikalna stranka, izjavom zamenika predsednika te partije Tomislava Nikolića da će radikali podržati usvajanje zakona o amnestiji ukoliko budu abolirani optuženi za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću:

„Mi smo odgovorni ljudi, znamo koliko su oni koji se u zatvorima nalaze na ivici pobune zato što im je vlada obećala zakon o amnestiji u roku koji je već prošao. Želimo da pomognemo da zakon bude donet, ali imamo uslov“, poručio je Tomislav Nikolić.
XS
SM
MD
LG