Dostupni linkovi

"Zatvoreni" ministri


Dio ministara u novoj crnogorskoj Vladi koji su i prethodnih godina obavljali druge javne poslove, na čelu sa novim premijerom Žaljkom Šturanovićem, izuzetno su bili zatvoreni za javnost, pokazuje iskustvo kako medija tako i ukupne javnosti. Svega par ličnosti koje se nalaze na čelu pojedinih ministarstava održavali su redovne brifinge i pres konferencije, a osim toga gotovo svekodnevno su i sami ili njihovi pomoćnici bili dostupni za medije. O tome, na koji način omogućiti dostupnost informacija važnih za građane iz dijela ministarstava i dostupnost samih ministara govori direktor Asocijacije mladih novinara Boris Darmanović:

„Ukoliko gospoda ministri nemaju vremena da sami obavještavaju javnost, onda su dužni da na takva mjesta stave odgovorne, obučene ljude koji će taj posao obavljati u ime njih. To je veoma važno iz toga razloga što medije ne mogu da čekaju na informaciju, mediji ne smiju da čekaju na informaciju i što od kvaliteta te informacije zavisi i samo funkcionisanje kompletnog tog političkog sistema. Ukoliko to oni ne rade u takvom sistemu definitivno ne možemo govoriti o otvorenom društvu i otvorenoj Vladi.“

Prema dosadašnjoj praksi jednog dijela ministara postoji tendencija, prema riječima urednika dnevnog lista „Dan“ Milija Prelevića, da sadašnja, tek konstituisana, Vlada bude jedna od najzatvorenijih Vlada koje je Crna Gora do sada imala:

„To se vidi već na početku. 'Dan' nije uspio ovih dana, osim ministra kulture informisanja, da dobije nikoga. Svi su isključili telefone ili ne žele da se jave, a to je bila praksa i od ranije. To su otprilike sve javne ličnosti sa kojima su novinari i ranije kontaktirali i uvijek je bila slaba vajda. Da li je to njihov strah od medija, da li oni nešto kriju to je drugo pitanje, ali novinari će morati da se snalaze kako znaju i umiju, jer nije dovoljno jedno saopštenje sa sjednice Vlade ili kratka izjava bez dozvole da se postavljaju pitanja. U svakom slučaju mislim da će upravo ti ministri i ova Vlada gubiti.“

Odgovarajući na pitanje na koji način bi se moglo uticati na veću otvorenost prema medijima dijela ministara, Kristina Mihajlović, urednik Agencije Mina biznis, kaže da bi trebalo inicirati sastanak medija i ministara i dogovoriti oblike saradnje:

„Cilj tog sastanka bi definitivno bio ispunjen kada bi premijer nakon sastanka mogao da garantuje da je dogovor postignut, odnosno da smo se dogovorili da oni komuniciraju sa nama, ali iskreno mislim da je to prilično teško jer su nam do sada već nekoliko puta obećavali da ćemo moći da računamo na njih, pa to se nije dešavalo.“

Da li bi komunikaciju i protok informacija između ministara i njihovih saradnika i madija mogao da pomogne novi ministar kulture Predrag Sekulić u čijem su resoru i mediji. Sekulić kaže da može da garantuje samo sopstvenu dostupnost medijima:

„Nemam pravo kao ministar medija da na bilo koji način utičem na moje kolege da više opšte sa javnošću, ali je činjenica da je ipak u prethodne četiri godine napravljen veliki korak naprijed kada je u pitanju koncept Vlade i medija. Sa druge strane, mislim da bi poslenici javne riječi trebalo da razumiju činjenicu da ministri ipak najviše vremena treba da posvete svom poslu, da profesionalno obavljaju svoj posao. Nadam se da će se nekako pomiriti te dvije suprotstavljene strane i da će mediji biti zadovoljni aktivnostima ministara. U svakom slučaju ja mogu da garantujem za sebe da ću i dalje biti dostupan javnosti kao što sam bio dostupan i do sada“.

U odnosu na dosadašnju praksu, nakon današnje konstitutivne sjednice Vlade, novinarima se nisu obraćali ministri, već je o sjednici javnost bila obaviještena saopštenjem.
XS
SM
MD
LG