Dostupni linkovi

Tri svekrve pod istim krovom


Baba Janjka Pranjić svekrva je Dragici, Dragica je svekrva Ružici, koja je i sama postala svekrva kada su Pranjići postali bogatiji za snahu Radmilu. Najstarija Janjka, svekrva, baba i prababa, ima 88, godina, škrta na riječima demantuje izjavu da se u sunce i u svekrvu ne može gledati, jer je sa snahom Dragicom skupa 50 godina:

«More i u jedno i u drugo. Slušamo jedna drugu.»

Dragica Pranjić je prva snaha i druga svekrva:

«Ko svekrva i snaha nismo se nikad nešto puno svađale, proživile smo taki život da nam je bilo takorekuć fino.»

Osim što je 50 godina snaha, Dragica je 25 godina i svekrva uživajući sve pogodnosti koje je stekla dolaskom snahe Ružice. Dolaskom Radmile u februaru ove godine, do tada samo snaha, Ružica je stekla i zvanje svekrve, ali i snahu koju je, kaže, prihvatila kao svoje dijete, uz troje djece koje je već imala:

«Bilo je normalno, jedna drugoj kažemo, ali nije bilo nikad svađe. Nije bilo zato što smo se tako postavile. Jedna drugoj kažemo, ono malo par minuta ljutiš se, poslije progovoriš.»

Priča o netrpeljivosti snaha i svekrva ima napretek. Najmlađa snaha Pranjića, Radmila, ima tri svekrve:

«Poštujemo se, slažemo, iako znači sve su generacije različite.»

Kako se u toj situaciji snalazi Siniša - sin Ružicin, unuk Dragicin, praunuk Janjkin i muž Radmilin?

«Sve u svemu, nije loše. Uspijemo se uklopiti. Iako malo možda ova najstarija baba malo zeza, ali i to se riješi.»

Najmlađu snahu, Radmilu, pitali smo ko određuje red za kuhanje kafe:

«Dogovaramo se. Znači, nije dosad najmlađa snaha ili najstarija baka. Nekad ja napravim, nekad svekrva moja, nekad baka Dragica. Znači nema tude da je samo neko od nas da je obavezan. Baš ono kao prijatelji, kao komšije pozivamo se na kafu.»

Kako život nosi i nesporazume, uloga mirovnjaka pripala je Tomislavu, sinu Dragicinom, unuku Janjkinom, mužu Ružicinom i svekru Radmilinom:

«Kad zaškripi, tu sam. I znaš kako se dešava - ko i svagdi. Znaš kako kažu - kad nema gazde, onda miševi kolo vode. Pa zato se ja sad zadržavam kod kuće češće. Čim je njih puno ovdje puno, onda ... ponekad zatrebam. Pogotovo zbog babe.»

Priča o netrpeljivosti snaha i svekrva pretočenih u viceve i poslovice zaista ima mnogo. Ona što upućuje da se u sunce i u svekrvu ne može gledati ima i dodatak koji sugeriše da se pri gledanju u sunce oči malo zatvore, a pri gledanju u svekrvu širom otvore.
XS
SM
MD
LG